Václav Straka ako Alex Ferguson: Bol blízko k vyhoreniu aj abdikácii!

V slovenských pomeroch je odvolávanie trénerov v kolektívnych športoch bežný jav. Ak niekto vydrží viac ako sezónu, môže to považovať ...
  • 6Galéria
  • Zdroj: TASR - Veronika Mihaliková

V slovenských pomeroch je odvolávanie trénerov v kolektívnych športoch bežný jav. Ak niekto vydrží viac ako sezónu, môže to považovať za úspech. No nájdeme aj výnimočné prípady, kde sa pôsobenie nepočíta na dni či mesiace, ale už desaťročie.

Fotogaléria

Takýto neuveriteľný čas vedú svoje tímy dvaja muži. Juraj Suja basketbalistky Ružomberka a Václav Straka (45) hádzanárov Považskej Bystrice. S českým trénerom úradujúceho majstra sme sa porozprávali.

Keď pred 10 rokmi na jeseň počas rozbehnutej sezóny prevzal kormidlo po svojom predchodcovi Jiřím Kekrtovi, podľa vlastných slov by Straka určite neveril, že bude trénovať MŠK Považská Bystrica doteraz. „V našich podmienkach sa v niečo také ani nedá veriť,“ konštatoval. Výsledok jeho dlhoročnej práce priniesol výsledky a trofeje. Najcennejšiu na konci minulej sezóny, keď Považania získali majstrovský titul. Tým prerušili 17-ročnú dominanciu Prešova, čo bola najdlhšia séria titulov na Slovensku v profesionálnych súťažiach.

Považania prekvapili Európu: Dánskemu favoritovi navyše požičali dresy Zobraziť článok

Koncepčná práca

Východniari pritom majú suverénne najvyšší rozpočet na Slovensku a od roku 2006 vyhrávali všetky domáce trofeje. Považskobystričania narušili ich nadvládu najprv v Slovenskom pohári, ktorý vyhrali v rokoch 2019 a 2022, pričom teraz k tomu pridali aj titul. „Je to výsledok koncepčnej práce. Ukázalo sa, že mala význam a prinieslo to aj výsledky, čo je vo vrcholovom športe kľúčové,“ zhodnotil Straka.

Káder MŠK je pritom tvorený drvivou väčšinou odchovancov. „Nie sme veľkoklub, v ktorom si tréner vyberie herný systém a klub mu kúpi na to hráčov. My pracujeme s tým, čo máme. Chceme hrať rýchlu hádzanú. Nemáme totiž urastených hráčov, preto musíme hrať kombinačne s rýchlym prechodom. Takto hrať však aj chcem,“ vysvetlil s tým, že sa snaží robiť koncepčne, a nie aby zodral hráčov pre krátkodobý úspech.

Kedy skončí?

Pritom však veľa nechýbalo a už dávno nemusel sedieť na lavičke Považanov. Ako priznal, v prvých sezónach nemal silnú pozíciu a inokedy zas bol blízko k vyhoreniu. Najbližšie k odchodu bol v sezóne 2015/2016, keď chcel abdikovať. Vtedy skončila Považská Bystrica v extralige piata, no vydržal a odvtedy jeho tím len stúpa. Vyvrcholením bol titul a účasť v skupine Európskej ligy. Viac sa v našich podmienkach aktuálne dosiahnuť nedá. Nechce teda skončiť v najlepšom? „Nie sú mi cudzie výzvy, pričom ich mám dosť aj v Považskej Bystrici. No ak by s ponukou prišiel kvalitný klub, kde sa veci robia profesionálne, určite by ma to lákalo,“ povedal.

Záujem o úspešných trénerov vždy je a platí to aj o Strakovi. „Nejaký evidujem každý rok, ale ani raz to nebolo v rovine, že som bol už jednou nohou na odchode. Boli aj konkrétne ponuky, ale vždy som tvrdil, že mám rozrobenú prácu, čo stále platí,“ pripojil kouč, ktorý v lete podpísal novú trojročnú zmluvu.

Ako hovorí, na prvom mieste je uňho výchova a vývoj hráčov, až potom výsledky. „Ako som na začiatku netušil, koľko vydržím, ani teraz nehovorím, ako dlho by som chcel ešte potiahnuť. V tejto robote stačí len zlý mesiac a všetko sa môže otočiť,“ doplnil Čech, ktorý zostal žiť na Slovensku. V roku 2006 pomohol Považskej Bystrici k double, našiel si tu manželku Janu, s ktorou si vybrali na život Považie. Obaja synovia Václav (14) a Kristián (12) kráčajú v otcových stopách a pôsobia v žiackych tímoch MŠK.

Václav Straka

Narodený 24. 5. 1978 v Tábore, vyrastal v Soběslavi

Hráčska kariéra: Sezimovo Ústí, Dukla Praha, Třeboň, Jičín, Allrisk Praha, Frýdek-Místek, Považská Bystrica, Nové Zámky, Topoľčany

Trénerská kariéra: Frýdek-Místek (hrajúci tréner), Topoľčany, Považská Bystrica

Úspechy: ako hráč reprezentant ČR (5 zápasov/1 gól), majster ČR s Frýdkom-Místkom (2003) i SR s Považskou Bystricou (2006), ako tréner majster s Považskou Bystricou (2023) a víťaz Slovenského pohára (2019, 2022)

 

Medzi trénermi

pôsobí ako zázrak

Symbol dlhovekosti

Keď sa hľadá prirovnanie
k dlho pôsobiacemu trénerovi, tak automaticky sa to spája so Škótom sirom Alexom Fergusonom, ktorý viedol futbalový Manchester United nepretržite 26,5 roka. Nie je síce rekordérom, ale je svetovým symbolom dlhovekosti trénerov.

Václav Straka

 Narodený: 24. 5. 1978

 Hráčska kariéra: Sezimovo Ústí, Dukla, Třeboň, Jičín, Allrisk, Frýdek-Místek (titul 2003), P. Bystrica (titul 2006), N. Zámky, Topoľčany

 Trénerská kariéra: Frýdek-Místek, Topoľčany, P. Bystrica (titul 2023, pohár 2019, 2022)

 Reprezentácia: ČR (5 zápasov/1 gól)

 

Symbol dlhovekosti

Keď sa hľadá prirovnanie k dlho pôsobiacemu trénerovi, tak automaticky sa to spája so Škótom Alexom Fergusonom, ktorý viedol futbalový Manchester United nepretržite 26,5 roka. Nie je síce rekordérom, ale je svetovým symbolom dlhovekosti trénerov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});