Šokujúce vyhlásenie: Rusi mali zmanipulovať voľby o ich účasti na olympiáde

• Zdroj: TASR

Podľa prezidenta Ukrajinského paralympijského výboru Valerija Suškevyča bolo septembrové hlasovanie Valného zhromaždenie Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) o účasti Rusov a Bielorusov na PH 2024 v Paríži zmanipulované.

V Bahrajne vtedy proti zákazu štartu športovcov zo spomenutých krajín hlasovalo 74 členov, za ich bolo 65 a trinásti as zdržali hlasovania. Do francúzskej metropoly tak podľa toho môžu vycestovať zástupcovia oboch krajín a súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Správu priniesol web insidethegames.biz.

Suškevyč vo vyhlásení pre agentúra AFP uviedol, že niektorí delegáti z afrických krajín mu potvrdili, že čelili "značnému tlaku zo strany Ruska prostredníctvom ich ambasád a národných vlád". Paralympijské hry v Paríži sa uskutočnia od 28. augusta do 8. septembra 2024. Rusi údajne chcú do Francúzska vyslať svojich vojenských veteránov aj z vojenského konfliktu na území Ukrajiny, ktorý stále trvá.

Vyjadrenie šéfa ruského paralympizmu Pavla Rožkova odmietli zástupcovia MPV komentovať a odvolali sa na slová svojho prezidenta po septembrovom hlasovaní. Andrew Parsons v Bahrajne uviedol: "Keďže toto rozhodnutie prialo Valné zhromaždenie MPV, tak očakávam, že všetci členovia to budú plne rešpektovať."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk