Boli pýchou slovenského športu, dnes padli na dno: Vyhadzov celého tímu a koniec v najvyššej súťaži!

Smutný príbeh niekdajšieho giganta. Sobotňajší zápas 10. kola basketbalovej extraligy žien proti tradičnému rivalovi z Ružomberka s veľkou ...
  • Zdroj: TASR

Smutný príbeh niekdajšieho giganta. Sobotňajší zápas 10. kola basketbalovej extraligy žien proti tradičnému rivalovi z Ružomberka s veľkou pravdepodobnosťou predstavoval labutiu pieseň pre tradičné slovenské družstvo Young Angels Košice.

FOTOGALÉRIA: Young Angels Košice

Ako pre web kosiceonline.sk povedal generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský, neschopnosť dopracovať sa k sľúbeným dotáciám a návratu do domovskej haly ho prinútili k radikálnemu rozhodnutiu – odoslaniu hromadných výpovedí celému tímu. „Áno, možno to bol posledný zápas. Ja som dievčatám povedal, že do Trenčína už nevycestujem a k 30. novembru dostali všetky hráčky extraligového tímu výpovede. Beží im mesačná výpovedná lehota,“ povedal Jendrichovský.

V klube s určitosťou skončili všetky tri legionárky. Carlie Littlefieldová je už doma, Kristine Kingová odlieta do USA v pondelok ráno a Heidi Leidelová má letenku na 14. decembra. Dovtedy si chce už len užiť atmosféru európskych predvianočných trhov. To, či vycestujú slovenské hráčky na zvyšné dva zápasy kalendárneho roka, je výlučne na ich rozhodnutí.

Basketbalová lopta.
Pád basketbalovej hviezdy na dno: Stal sa bezdomovcom, takmer zomrel! Zobraziť článok

„Ja osobne som s tým vyrovnaný a nechávam to na dievčatá. Za seba môžem povedať, že dorovnáme všetky výplaty, aj keď v našich podmienkach sa nedá hovoriť o výplatách, ale skôr o štipendiách. To, či odohráme nasledujúce dva zápasy je mi popravde jedno.

Mesto, resp. pán primátor s nami totiž pekne zatočili. Mal som dohody s primátorom a počas ostatných dvoch stretnutí v priebehu uplynulých dvoch týždňov mi bolo jasne prisľúbené, že do konca novembra budeme mať riešenie spojené s Angels arénou a dotáciami pre tento rok. V záverečný deň dohodnutého termínu mi už nedvíhali telefón ani pán Polaček, ani šéf športu pán Švec.

Chápem, že majú tisíc iných problémov, ktoré sú oveľa väčšie ako nejaký nezmyselný ženský basketbal. Toto sa však ťahá jedenásť mesiacov a prázdnych sľubov sme sa báli už pred štartom sezóny. Máme tu 240 detí v akadémii a ak chceme pokračovať po 1. januári aspoň s osemdesiatkou z nich, tak musíme ako prvý škrtnúť extraligový tím,“ priblížil detailne celú situáciu Jendrichovský.

Basketbalistky Slávie Banská Bystrica.
Basketbalistkám Slávie sa podaril husársky kúsok: Dokázali zaznamenať 201 bodov! Zobraziť článok

To však zďaleka nie je všetko. Basketbalové kluby sa zatiaľ nedočkali ani dotácií sľúbených od Slovenskej basketbalovej asociácie. Peniaze nedostali za družstvá, ani reprezentantky. „Požičal som si peniaze, ktoré budem splácať so svojou rodinou. Ak však neprídu sľúbené dotácie zo zväzu ani z mesta, tak zánik extraligového áčka bude najmenším problémom. Takmer 200 detí príde 1. januára na tréning a ja im poviem – nechoďte. Tento štát a toto mesto už totiž šport nepotrebujú, dôležitejšie sú trináste dôchodky a deti môžu ísť šúchať mobily a priberať...

Nedostaneme totiž ani to minimum, ktorým malo byť 46 eur na dieťa ročne. Nedá sa donekonečna tlačiť na rodičov, aby to platili všetko oni. Ja už nemám odkiaľ brať ďalšie peniaze a nechcem skončiť tak, že mi budú vyvolávať ľudia s neuhradenými záväzkami. Dlhovať budem jedine ľuďom, ktorí mi nezištne pomohli,“ zakončil znechutene šéf známeho košického tímu, ktorý kedysi pod značkou Good Angels reprezentoval Slovensko na najvyššej európskej klubovej scéne.

Ilustračná fotografia.
Česko smúti: Navždy odišiel člen Siene slávy, zomrel krátko po smrti manželky Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});