Svitko bude už čoskoro na Dakare prepisovať históriu: Strach mám každý rok väčší!

Najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (41) sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu predstaví už na 15. Dakare za sebou. ...
  • Zdroj: Matej Kalina

Najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (41) sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu predstaví už na 15. Dakare za sebou. Svojím štartom 5. januára 2024 v Saudskej Arábii navyše prepíše ako prvý Slovák historické tabuľky.

FOTOGALÉRIA: Štefan Svitko

Svitko pred odchodom otvorene priznal, že na púštnom dobrodružstve má rok čo rok čoraz väčší strach, a to najmä kvôli dcérkam Sofinke (9) a Sárke (5), ktoré bude mať aj tento rok neustále pri sebe.

Blížiaci sa 46. ročník Dakaru bude mať celkovo 12 etáp, ktoré pretekári absolvujú za 14 dní.

„Pre mňa je Dakar najviac vyčerpávajúci z psychickej stránky. Z tej fyzickej som na tom výborne! Z toho dokážem naozaj ťažiť, aj keď tento rok ide z tých etáp trochu strach... Taký dlhý Dakar ešte nebol,“ vyjadril sa s rešpektom Svitko, ktorý aj tento rok bude štartovať s oficiálnym štatútom Dakarská legenda.

Na snímke slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko.
Štefan Svitko ide na rekordnú Rely Dakar: TOTO je môj cieľ! Zobraziť článok

„Zo štatútu legendy nemám reálne žiadne výhody... Znížili mi akurát štartovné o 900 eur. Je to lepšie ako nič, ale pri tej konečnej sume... Nedá sa povedať, že by ma tam teraz kvôli štatútu legendy obskakovali, stískali a že by mi padali pečené holuby z neba. To určite nie! Ani nemám vlastnú toaletu či sprchu... Ibaže by som si ich odniesol sám,“ zasmial sa Svitko, ktorý má v púšti na pamäti primárne svoju rodinku, ktorá je pre neho všetkým.

Svitko sa pripravuje už na pätnásty štart na Rely Dakar.
Svitko sa už nevie dočkať novej edície Rely Dakar: Zvládnuť bude musieť aj náročnú novinku Zobraziť článok

„Mám so sebou dcérky na motorke a na prilbe celú rodinu. Talizmany od detí dostávam každý rok, tých anjelikov sa za ten čas nazbieralo... Nosím ich všetkých so sebou od prvého Dakaru! Niežeby som bol poverčivý, ale mám to proste so sebou a verím, že mi to pomôže. Priznávam, že s pribúdajúcimi rokmi pribúda aj strach. Každým rokom je čoraz väčší... Hlavne z pádov či zo zranení... Deti rastú, takže to je pre mňa taká brzda... Dakar však robím preto, lebo je to môj sen, cítim to a chcem pretekať! Určite však chcem prísť aj domov - živý a zdravý,“ opísal Svitko svoje ambície a na tému rodina pokračoval.

„Dcérky sú pre mňa ten kľúčový element, každý rok im vravím, že toto bol môj posledný Dakar. Ale túžba mi vrie v srdci. Čo sa týka odlúčenia od rodiny, tak ja si vždy vravím, že keď zvládne kamionista ísť na dva týždne preč, potom byť tri dni doma a ísť na ďalšie dva týždne preč, tak ja to zvládnem určite tiež. Sú na tom ľudia aj horšie,“ uzavrel Svitko.

Na Dakare ako jedna rodina. Zľava: Novosád, Svitko a Kmeťko.
Mechanik Zlatko Novosád a fyzioterapeut Jakub Kmeťko odhaľujú: Ako sa staráme o Svitka v púšti? Zobraziť článok

KTM 450 RALLY REPLICA

motor: jednovalec s objemom 449,3 cm³

Prevodovka: 6-stupňová manuálna

Hmotnosť: 139 kg

Výška sedadla: 960 mm

Objem nádrže: 14 litrov vpredu a 16 litrov vzadu

Rám: chrómmolybdénová zlúčenina

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});