Slovákov vytiahnu pri žrebe EURO 2024 z tretieho koša: Koho môžu dostať?

Je dobojované! Prvý raz v histórii svetových či európskych kvalifikácií sa stalo, že si slovenskí futbalisti vybojovali postup na vrcholné ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Je dobojované! Prvý raz v histórii svetových či európskych kvalifikácií sa stalo, že si slovenskí futbalisti vybojovali postup na vrcholné podujatie v predstihu. Predtým v troch prípadoch (MS 2010, ME 2016 a 2020) rozhodol o ich účasti až záverečný zápas.

FOTOGALÉRIA: Bosna a Hercegovina - Slovensko

Teraz už podobnú drámu nepripustili a na budúcoročný kontinentálny šampionát sa kvalifikovali už v predposlednom kole. Postup zo skupiny J spečatili v nedeľu večer v poslednom zápase, keď na pôde Bosny a Hercegoviny vyhrali 2:1.

Slovenskí futbalisti sa v poslednom kvalifikačnom zápase predstavili na pôde Bosny a Hercegoviny.
Bosna a Hercegovina - Slovensko ONLINE: Víťazná bodka za vydarenou kvalifikáciou Zobraziť článok

Pri žrebovaní šampionátu tak budú zverenci trénera Calzonu nasadení v treťom výkonnostnom koši.

Pri žrebe 2. decembra v Hamburgu nasadia 24 účastníkov ME do štyroch košov podľa rebríčka zostaveného na základe výsledkov v kvalifikácii. Prvým kritériom je umiestnenie v skupine (desať víťazov je vyššie ako desať postupujúcich z druhých miest), druhým je počet získaných bodov s tým, že výsledky proti šiestemu tímu v šesťčlennej skupine sa nepočítajú.

Slová tak majú 16 bodov a vďaka trom bodom z posledného zápasu v Zenice sa dostali pred Srbov a zabezpečili si nasadenie v treťom koši.

Slovenskí futbalisti sa v poslednom kvalifikačnom zápase predstavili na pôde Bosny a Hercegoviny.
Fantastická forma slovenských futbalistov! Uspeli aj v poslednom zápase kvalifikácie Zobraziť článok

V prvom koši budú domáci hostitelia z Nemecka. Okrem nich tam figurujú aj Francúzi, Španieli, Belgičania, Portugalci a s veľkou pravdepodobnosťou Angličania. Bodovo ich síce ešte môžu dobehnúť Turci a Dáni, ale Angličania majú oveľa lepšie skóre, ktoré Turci i Dáni iba ťažko prekonajú.

V druhom koši bude Rakúsko a Maďarsko. Istotu tretieho koša má okrem Slovenska Škótsko, s ním sa Slováci v základnej skupine určite nestretnú.

V treťom koši sú krajiny na druhom až siedmom mieste v tabuľke druhých tímov z prebiehajúcej kvalifikácie. Tá sa síce ešte neskončila, no Slovensko si už zaistilo miesto pred Švajčiarskom, Srbskom a Českom alebo Moldavskom.

"Dnes som na predzápasovom mítingu povedal chalanom, že silné mužstvá si musia dávať ciele. Jeden sme splnili, tak sme si hneď dali ďalší. Nemôžeme zaspať. Chceli sme vyhrať tento zápas a dostať sa do tretieho koša," uviedol tréner Francesco Calzona na pozápasovej tlačovej konferencii. V zostave pristúpil k siedmim zmenám a o víťazný gól sa postaral jeden z navrátilcov. Ľubomír Šatka hral prvýkrát od úvodného duelu kvalifikácie proti Luxembursku (0:0) a v reprezentácii si otvoril strelecký účet.

Vo štvrtom koši skončia aj tri tímy, ktoré si vybojujú postup v play off Ligy národov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});