Dojemná pocta Čechmánkovi: Okoloidúci nestíhali vyťahovať fotoaparáty

Pamiatku zosnulého bývalého hokejového brankára Romana Čechmánka si dnes fanúšikovia vsetínskeho klubu a verejnosť uctili smútočným pochodom ...

Pamiatku zosnulého bývalého hokejového brankára Romana Čechmánka si dnes fanúšikovia vsetínskeho klubu a verejnosť uctili smútočným pochodom od reštaurácie v centre Vsetína k zimnému štadiónu.

Fotogaléria

Do pochodu sa pred prvoligovým zápasom Vsetína so Sokolovom zapojili stovky ľudí. Boli oblečení v čiernom, mnohí mali na krku klubové šály alebo dresy. Na čele sprievodu niesli fanúšikovia transparent s nápisom "Legenda" a číslom 23, ktoré sa v domácom klube spájalo s Čechmánkom.

Čechmánek bol jednou z veľkých postáv histórie klubu, ktorý pred odchodom do NHL pomohol Vsetínu k piatim extraligovým titulom.

Smútočný pochod, v ktorom boli ľudia všetkých vekových kategórií, pútal pozornosť okoloidúcich. Mnohí ľudia sa k sprievodu pridali alebo si ho natáčali a fotografovali. Pochod sa na chvíľu zastavil na námestí, kde fanúšikovia symbolicky odpálili 23 svetlíc a ľudia začali spontánne tlieskať.

Na archívnej snímke Roman Čechmánek.
Zverejnili výsledky pitvy Čechmánka († 52): TOTO ho zabilo! Zobraziť článok

Sprievod potom zamieril k zimnému štadiónu na Lapači, pričom fanúšikovia skandovali aj Čechmánkovo meno.

"Roman zostal v srdciach mnohých fanúšikov a zaslúži si dôstojnú rozlúčku," povedal pre ČTK zástupca fanúšikov Ondřej Slováček. Smrť bývalého brankára bola podľa neho šokom.

"V momente sme sa dohodli, urobilo sa choreo, komunikovalo sa s klubom. Snažili sme sa, aby rozlúčka bola čo najdôstojnejšia," povedal Slováček.

Djokovič zakončí rok ako svetová jednotka.
Djokovič neváhal a podpísal holú hruď: Malo to však háčik! Zobraziť článok

Do pochodu fanúšikov sa zapojila napríklad aj Eva zo Vsetína. "Na hokej chodím pravidelne. Keď je vo Vsetíne domáci zápas, tak idem. Roman Čechmánek bol ikonou Vsetína, poznala som ho ako tínedžerka. Zostal v nás a je nám strašne ľúto, že už nie je medzi nami.

Vážime si, že to bol výborný brankár, bol v reprezentácii, na olympiáde... Pre Vsetín je cťou, že sa náš brankár dostal do reprezentácie a slávil medzinárodné úspechy," povedala pani Eva pre ČTK.

Symbolicky sa s brankárom prišiel rozlúčiť aj Jakub zo Zubří na Vsetínsku s rodinou. "Roman Čechmánek bol môj obľúbený brankár, nikdy na neho nezabudnem. Bol to srdciar, po Haškovi najlepší brankár, ktorý u nás vyrastal," povedal ČTK.

Podujatie vo Vsetíne na Čechmánkovu počesť sa mu páčilo. "Je to pekné gesto, poďakovanie za všetko. Myslím si, že Roman si to zaslúži a všetci mu tam hore prajeme všetko dobré," povedal fanúšik.

Na snímke vpravo slovenský futbalový reprezentačný tréner Francesco Calzona počas tréningu.
S touto loptou sa bude hrať európsky šampionát: Páči sa vám? Zobraziť článok

Pri vstupe na štadión je pamätník, kde ľudia zapaľujú sviečky a môžu zanechať odkazy. Pred zápasom klub informoval, že hráči Vsetína budú mať na sebe jednotné dresy s rovnakým číslom 23. Klub, hráči a fanúšikovia si uctia Čechmánkovu pamiatku aj minútou ticha pred začiatkom dnešného zápasu.

Valaši pôjdu do zápasu s čiernou páskou na ruke. Na zápasových dresoch budú mať aj nášivku s číslom 23, ktorú budú nosiť počas celej sezóny na pamiatku Čechmánka. Fanúšikovia si na 23. minútu dnešného zápasu pripravili spomienkové choreo.

Čechmánek mal veľmi úspešnú hráčsku kariéru. V rokoch 1996, 1999 a 2000 získal tituly majstra sveta a dve bronzové medaily. Na turnaji storočia v Nagane bol náhradníkom Dominika Haška v jeho snahe získať olympijské zlato.

Slovenskí futbaloví reprezentanti Milan Škriniar (vľavo) a Stanislav Lobotka počas tréningu.
Škriniar pred Islandom varuje: Nehrať na remízu! To sa nám nikdy nevyplatilo Zobraziť článok

Bývalý brankár Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varov, Hamburgu, Linköpingu a Třinca ukončil kariéru v roku 2009 a neskôr sa začal venovať trénerstvu. Naposledy pôsobil od januára ako hlavný tréner mládeže v Uherskom Hradišti.

Čechmánek zomrel v nedeľu večer vo veku 52 rokov. Podľa polície pitva ukázala, že nespáchal samovraždu a na jeho smrti sa nepodieľala ani žiadna iná osoba. Presnú príčinu smrti polícia neuviedla. Lekárska pitva bola nariadená po tom, čo koroner nedokázal určiť príčinu smrti. Pred smrťou mal Čechmánek problémy s rukou, na ktoré dostával lieky.

(ilustračné foto)
Tragická správa: Bývalý reprezentačný gólman († 32) zomrel na následky infarktu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk