Trans plavkyni došla trpezlivosť: Mám právo byť v ženskom tíme

Transrodová plavkyňa Lia Thomasová (22) nedávno prehovorila o nenávisti voči transsexuálnym športovcom, ktorej sama čelila.
  • Zdroj: northfoto

Transrodová plavkyňa Lia Thomasová (22) nedávno prehovorila o nenávisti voči transsexuálnym športovcom, ktorej sama čelila.

"Nie som muž. Som žena, takže patrím do ženského tímu. Trans ľudia si zaslúžia rovnaký rešpekt, aký má každý iný športovec," vyjadrila sa 22-ročná plavkyňa.

Thomasová začala s hormonálnou liečbou v roku 2019 aj napriek obavám, ako môže byť ovplyvnené jej telo a schopnosť ďalej športovať. Po roku hormonálnej terapie napokon dostala povolenie pripojiť sa k ženskému plaveckému tímu.

Hokejisti Calgary oslavujú dôležité víťazstvo, sú bližšie k play off.
Obrovská príležitosť: Mladý slovenský útočník bol povolaný do NHL! Zobraziť článok

Šestnásť členiek školského plaveckého tímu však nedávno adresovali vedeniu školy list, v ktorom žiadajú, aby Thomasová dostala zákaz účastniť sa konferenčného šampionátu.

V liste sa argumentovalo tým, že ak by Thomasová mala právo súťažiť, mohla by ľahko prekonať rekordy v ženskom plávaní.

"Chcem len ukázať trans deťom a mladším trans športovcom, že nie sú sami," povedala pre Sports Illustrated. "Nemusia si vyberať medzi tým, kým sú, a športom, ktorý milujú."

"Neviem presne, ako bude vyzerať budúcnosť môjho plávania po tomto roku, ale rada by som v ňom pokračovala," hovorí. "Chcem plávať a súťažiť taká, aká som."

Pápež František
Pápež rozhneval celý národ: TOTO povedal o Messim a Maradonovi Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});