Pád basketbalovej hviezdy na dno: Stal sa bezdomovcom, takmer zomrel!

Osud mu nadelil viac, ako jeden človek dokáže uniesť! Kedysi bol basketbalovou hviezdou, dnes je bezdomovcom, ktorý sa živí zbieraním ...
  • Zdroj: Northfoto

Osud mu nadelil viac, ako jeden človek dokáže uniesť! Kedysi bol basketbalovou hviezdou, dnes je bezdomovcom, ktorý sa živí zbieraním plastových fliaš. Navyše po vážnych zdravotných problémoch takmer zomrel, zastrelili mu syna a skrachovalo mu podnikanie.

Osud mu naložil viac, ako dokáže jeden človek dôstojne uniesť. Mihajlo Manovič (73) bol svojho času hviezdnym basketbalistom. Dnes je z neho bezdomovec, ktorý sa živí zbieraním plastových fliaš z kontajnerov. Skrachovalo mu podnikanie, syna mu zastrelili a navyše je vážne chorý. Zažíva pád na úplné dno!

"V Splite teraz zbieram fľaše z kontajnerov. Vidím v tom istú symboliku - farba dresov Jugoplastiky bola žltá a také sú aj kontajnery na plastový odpad. Napriek všetkým mojim úspechom som zabudnutý. Viem, že na ľudí sa často zabúda, na niekoho viac, na niekoho menej. O mňa už dnes nikto ani nezakopne," hovoril Manovič pre Mozzartsport.

Basketbalistky Slávia Banská Bystrica.
Bizár v slovenskom basketbale: Výhra o 185 bodov! Zobraziť článok

Na dno ho dostalo neúspešné podnikanie, do ktorého vložil svoje úspory. Nechal sa dobehnúť nesprávnymi ľuďmi. "Už 30 rokov hľadám spravodlivosť, ktorá však nie je ani na dohľad. Chcel som podnikať a do priestorov v centre Splitu som investoval celý svoj kapitál. Nakoniec som o všetko prišiel. Ľudia, ktorí ma vtedy zradili, o mne nechcú ani počuť."

Pred 16 rokmi zažil veľkú životnú tragédiu. Jeho syn sa stal obeťou streľby v Belehrade. Bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Stal sa náhodnou obeťou vybavovania si účtov dvoch zločineckých skupín v jednej reštaurácii. " Všetko sa od základov zmenilo, keď sa stala táto tragédia. Môjho syna zabili v roku 2007, keď mal takmer 30 rokov, ja som mal vtedy 58.”

Aby toho nebolo málo, prišli vážne zdravotné problémy, ktoré Mihajla Manoviča dostali na okraj života a smrti. "Ako sa hovorí, nešťastie nikdy neprichádza samé a ja som toho najlepším príkladom. Krátko na to som vážne ochorel a podstúpil som niekoľko operácií, po ktorých som takmer zomrel na sepsu. Lekári mi vtedy povedali, že som to len zázrakom prežil a pripisovali to silnému športovému organizmu, ktorý prekonal to, čo by iní nezvládli."

Manovič žije v Splite, dostáva dôchodok okolo 100 eur a musí si na živobytie privyrábať zbieraním plastových fliaš z odpadových nádob. So svojím životom je spokojný, chýba mu len jediné - šport.

Basketbal je vo svete jeden z najpopulárnejších športov.
Jasný postoj Európskej basketbalovej federácie: Rázna stopka izraelským tímom! Zobraziť článok

"Dnes, hoci som bezdomovec a môj dôchodok mi nestačí na život, som spokojný človek. Nepotrebujem chodiť do kaviarní, ani sa zabávať. Rád by som však chodil do posilňovne, keby som si to mohol dovoliť. Stále vo mne bije športové srdce. Chcel by som aj častejšie chodiť do divadla, ale nemôžem sa sťažovať, pretože kamarátka ma tam občas pozve, keď má lístky. Milujem kultúru, Split, more, dlhé prechádzky po Žnjane a kúpanie sa počas letných večerov po dlhom horúcom dni, keď sa mi podarilo nazbierať dosť fliaš. Nie som na to pyšný, ale taký je môj život,” uzatvára svoj smutný životný príbeh bývalá basketbalová hviezda.

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});