Karty sa odkrývajú: Miestenky na EURO 2024 získala ďalšia trojica tímov

Futbalisti Španielska, Škótska a Turecka postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku. Španieli vyhrali v nedeľňajšom kvalifikačnom ...
  • Zdroj: SITA/AP

Futbalisti Španielska, Škótska a Turecka postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku. Španieli vyhrali v nedeľňajšom kvalifikačnom zápase 1:0 na pôde Nórska a severania tak nemôžu v A-skupine bodovo dostihnúť svojho súpera ani Škótov.

O jediný gól Španielov sa postaral v 49. minúte Gavi, ktorý dostal loptu za chrbát brankára Örjana Nylanda po dvoch neúspešných pokusoch svojich spoluhráčov. Gól ešte preveroval VAR pre možný ofsajd, nakoniec však platil a ukázal sa ako kľúčový pre postup na ôsme EURO za sebou. Škóti utrpeli vo štvrtok prvú prehru v kvalifikácii, práve na pôde Španielska (0:2), a sú tak na druhom mieste. Na ME sa predstavia štvrtýkrát v histórii.

Na snímke v popredí švajčiarsky stredopoliar Xherdan Shaqiri oslavuje svoj úvodný gól v zápase I-skupiny kvalifikácie ME 2024 vo futbale Švajčiarsko - Bielorusko.
Česko sa triaslo o výhru s Faerskými ostrovmi, neuveriteľný kúsok Švajčiarska Zobraziť článok

Postup si vybojovali aj futbalisti Turecka. V nedeľňajšom zápase vyhrali 4:0 nad Lotyšskom a v I-skupine ich tak môže predstihnúť už len Wales. Ten sa môže spolu s Chorvátmi vyrovnať Turkom bodovo, no vo vzájomných zápasoch tejto trojice má najvyšší počet bodov práve Turecko (6). Walesania a Chorváti, ktorí prehrali v nedeľu v Cardiffe 1:2, majú po štyri, no Balkánci už nemajú na programe súboj ani s jedným z dvojice tímov. Turci postúpili na šiesty európsky šampionát v histórii.

Rumuni využili zaváhanie Švajčiarska a po hladkom víťazstve 4:0 nad Andorrou sa posunuli na čelo I-skupiny. Domáci si vytvorili dvojgólové vedenie v priebehu necelej polhodiny - víťazný zásah strelil Nicolae Stanciu a ďalší pridal o chvíľu neskôr Ianis Hagi. Andorra je na poslednom šiestom mieste s dvoma bodmi a nemôže postúpiť.

8. kolo kvalifikácie ME 2024
A-skupina:

Nórsko - Španielsko 0:1 (0:0)
Gól:
49. Gavi

D-skupina

Turecko - Lotyšsko 4:0 (0:0)
Góly:
83. a 90.+2. Tosun, 58. Akgun, 87. Akturkoglu

Wales - Chorvátsko 2:1 (0:0)
Góly
: 47. a 60. Wilson - 75. Pašalič

E-skupina:

Poľsko - Moldavsko 1:1 (0:1)
Gól:
53. Swiderski - 26. Nicolaescu

I-skupina:

Rumunsko - Andorra 4:0
Góly:
23. Stanciu, 28. Hagi, 44. Marina (z 11 m), 50. Coman. ČK: 90.+1. San Nicolas (Andorra)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk