Slovenská basketbalistka prežila dni hrôzy: Útek z vojnového pekla!

Spomienky, ktoré ju poznačia! Aktuálne najlepšia slovenská basketbalistka Terézia Páleníková (28) sa ocitla vskutku v hroznej situácii.
  • Zdroj: TASR

Spomienky, ktoré ju poznačia! Aktuálne najlepšia slovenská basketbalistka Terézia Páleníková (28) sa ocitla vskutku v hroznej situácii.

FOTOGALÉRIA: Terézia Páleníková

Jej angažmán v izraelskom klube Maccabi Haifa mal byť obdobím športových výkonov, no zmenil sa na obdobie dramatických zvratov pre konflikt medzi Izraelom a hnutím odporu Hamas. Do vládneho špeciálu pre Slovákov sa nedostala, a tak si musela akčný útek z oblasti zmietanej konfliktom zrežírovať úplne sama!

Samotná Terézia Novému Času v rozhovore priblížila svoje poznatky z tohto náročného obdobia ešte v čase, keď sa nachádzala priamo v Haife a tŕpla, čo s ňou bude.

„Určite to so mnou niečo spravilo. Musím povedať, že tie dni hrôzy boli pre mňa akýmsi časom, ktorý si budem ešte dlho pamätať. Verím, že ma to v konečnom dôsledku posunie dopredu. Prvoradá bola pre mňa bezpečnosť, preto som hľadala všetky možnosti, ako sa z krajiny dostať,“ vysvetlila sympatická blondínka, ktorá len ťažko hľadala slová v takej náročnej situácii.

„Ťažko sa mi o tom rozpráva, no myslím si, že je dôležité, aby sme si užívali to, čo máme tu a teraz, pretože sa každú chvíľu v podstate hocikde môže niečo stať. Ak máte v živote niekoho blízkeho, povedzte mu, že ho máte radi. Môže sa stať, že už viac nemusíte mať túto možnosť,“ povzdychla si.

Dorothei to pristane.
Wiererová v kroji: Krásna Talianka si TAKTO užíva jeseň Zobraziť článok

„U nás v meste to bolo pritom relatívne pokojné. Bolo to pod kontrolou armády, všade na uliciach sa nachádzali ozbrojené jednotky, čo sa však o iných miestach nedalo povedať. Čo sa týka výbuchov alebo streľby, tak také veci som nepočula. Snažila som sa zostať pokojná a vytvoriť si na celý deň nejaký program, aby som nemyslela na to všetko, čo sa vonku deje. Snažila som sa byť čo najviac v prítomnom okamihu. Šport v týchto situáciách ide, prirodzene, na vedľajšiu koľaj, takže toto som vôbec neriešila,“ priznala rodáčka z Bratislavy, ktorá sa ako stovky ďalších krajanov ocitla v epicentre ozbrojeného konfliktu s tisíckami obetí.

Dramatická cesta z pekla

Pre mnohých turistov, návštevníkov alebo pracujúcich cudzincov bolo po vypuknutí konfliktu prioritou dostať sa čo najskôr bezpečne domov. To však nebolo vôbec jednoduché! „Do vládneho špeciálu zo Slovenska som sa nedostala. Takže som to riešila po svojom, ako odísť z krajiny,“ prezradila Páleníková, ktorá hľadala alternatívnu trasu a dopravu: „Veľa letov sa rušilo. Zohnať letenku bol veľký problém, ale nakoniec sa to v utorok večer podarilo po trase Tel Aviv - Cyprus - Atény a nakoniec som pristála vo Viedni,“ spokojne nám zvestovala športovkyňa po pristátí na letisku vo Schwechate.

Celá situácia týkajúca sa konfliktu s ňou poriadne zamávala. V bezpečí v centre Európy sa už najviac tešila na svojich najbližších. „Cítila som veľkú podporu od rodiny či priateľov zo Slovenska. Snažili sa mi všemožne pomáhať, za čo som im nesmierne vďačná!“

Po chvíľach strachu a hrôzy konečne v bezpečí.
Futbalistu Jakuba Sylvestra s manželkou a 2-ročným synom vyhnal z Izraela útok Hamasu: Útek pred bombami Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});