Sapporo sa nebude uchádzať o ZOH 2030: Prečo sa tak rozhodli Japonci?

Sapporo sa nebude uchádzať o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2030.
  • Zdroj: tasr

Sapporo sa nebude uchádzať o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2030.

V stredu o tom informoval prezident Japonského olympijského výboru Jasuhiro Jamašita. Dôvodom sú vysoké náklady i klesajúca podpora kandidatúry zo strany verejnosti po odhalení série korupčných káuz v súvislosti s OH 2020 v Tokiu.

Rakúšan Thiem je jediným grandslamovým šampiónom na Slovak Open.
Slávne mená na tenisovom Slovak Open 2023: Príde Borg, Thiem a ďalší Zobraziť článok

"Navrhol som zmenu našej kandidatúry na rok 2034 alebo na neskôr," uviedol Jamašita. Starosta Sappora Kacuhiro Akimoto potvrdil, že mesto má naďalej záujem o hry, hoci v neskoršom termíne: "Sapporo je bohaté na prírodný sneh, má skúsenosti s organizovaním medzinárodných súťaží, má športoviská a navyše aj hlboko zakorenenú lásku obyvateľov k zimným športom."

Olympijská šampiónka v gymnastickom viacboji z roku 1984 Mary Lou Rettonová leží v kritickom stave v texaskej nemocnici so zriedkavou formou zápalu pľúc. Na archívnej snímke z 3. augusta 1984 je Mary Lou Rettonová na letných olympijských hrách v Los Angeles.
Olympijská šampiónka bojuje v nemocnici o život: Jej dcéra prosí o pomoc Zobraziť článok

Medzinárodný olympijský výbor mal pôvodne oznámiť dejisko ZOH 2034 v tomto roku, napokon svoje rozhodnutie odložil na budúci rok. Z okruhu kandidátov totiž už vypadli aj Vancouver, Barcelona-Zaragoza, či Salt Lake City. V hre by mali byť naďalej možné ponuky Švédska, či Francúzska. Informovala agentúra AFP.
 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk