Černák s Tampou odštartoval sezónu triumfom: Bedardovi vyšla premiéra v NHL

Hokejisti Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom (26) zvíťazili v úvodnom zápase nového ročníka NHL nad Nashvillom 5:3.

Hokejisti Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom (26) zvíťazili v úvodnom zápase nového ročníka NHL nad Nashvillom 5:3.

Fotogaléria

Udalosťou noci bola súťažná premiéra Connora Bedarda, 18-ročný center Chicaga si pripísal asistenciu, ktorou prispel k triumfu Blackhawks na ľade Pittsburghu 4:2.

Tampu potiahli k víťazstvu dvojgóloví strelci Nicholas Paul a Nikita Kučerov, Paul navyše zaznamenal aj jednu asistenciu. V 51. minúte strelil v presilovke za stavu 3:3 kľúčový gól, keď skóroval z dorážky po strele Michaila Sergačova. "Máme v tíme viacero skvelých hráčov, ja sa im iba snažím posielať puky. Mojou úlohou je stáť pred bránkou, cloniť brankárovi, nájsť si pred ním priestor a využiť to, čo sa naskytne," uviedol Paul pre nhl.com.

Brayden Point sa na výhre podieľal tromi asistenciami. Jonas Johansson, ktorý nahradil v bránke zraneného Andreja Vasilevského, vykryl v prvom zápase v drese Lightning 28 z 31 striel súpera. Černák nastúpil v tretej obrannej dvojici "bleskov" po boku novej posily Calvina de Haana, za 19:20 min. vyslal dve strely na bránku a rozdal až šesť bodyčekov - najviac spomedzi všetkých hráčov na ľade.

Hráči Tampy využili dve z piatich početných výhod. "Pred prvým stretnutím máte v sebe množstvo emócií. Viem, že je to iba jeden zápas z 82, no na tom úvodnom, navyše domácom, je niečo špeciálne. Chalani chceli zanechať dobrý dojem," poznamenal tréner Tampy Jon Cooper.

Duel nedohral domáci krídelník Tyler Motte, ktorý odstúpil z hry pred treťou tretinou pre nešpecifikované zranenie. Ryan O'Reilly debutoval v drese Predators gólom a asistenciou. "Nebol to štart, aký sme si predstavovali. Dobre sme sa pohybovali, vyhrali niekoľko osobných súbojov a vypracovali si šance, no nedokázali sme si poradiť s presilovkami súpera," konštatoval Ryan O'Reilly, ktorý sa upísal "predátorom" v lete ako voľný hráč.

Udalosťou úvodnej noci bola ligová premiéra Bedarda, tohtoročnej draftovej jednotky. Kanadského mladíka považujú v zámorí za generačný talent a hokejová verejnosť dychtivo očakávala, ako si bude počínať vo svojom prvom štarte v NHL, v ktorom sa navyše postavil proti svojmu detskému vzoru Sidneymu Crosbymu.

Bedard sa napokon tešil z víťazstva, na ktorom mal svoj podiel - v 36. minúte asistoval pri góle Ryana Donata, ktorým naštartoval obrat z 0:2 na 4:2. Talentovaný útočník šikovne uvoľnil pri mantineli obrancu Alexa Vlasica, ktorý potiahol puk smerom k bránke, vystrelil a následnú dorážku premenil Donato. Bedard nastúpil ako center prvého útoku "jastrabov" s krídlami Donatom a Taylorom Hallom, odohral 21:29 min. a prezentoval sa piatimi strelami. Hlavnými strojcami triumfu však boli členovia štvrtého útoku Blackhawks - Jason Dickinson a Nick Foligno zaznamenali zhodne gól a asistenciu a Corey Perry dvakrát asistoval.

Domáci kapitán Crosby upravil v druhej tretine na priebežných 2:0 pre Penguins, gól musel ešte odobriť videorozhodca, pretože hostia reklamovali ofsajd. Hviezdny švédsky obranca Erik Karlsson, ktorý prišiel do Pittsburghu v lete zo San Jose, vyšiel v prvom súťažnom vystúpení za "tučniakov" bodovo naprázdno, upútal iba dvoma strelami na bránku.

Výsledky NHL:

Tampa Bay - Nashville 5:3

Góly: 10. Kučerov (Hedman, Point), 43. Paul (Point, Stamkos), 44. Hagel (t.s.), 51. Paul (Sergačov, Point), 60. Kučerov – 37. O'Reilly (F. Forsberg, McDonagh), 41. Pärssinen (F. Forsberg, O'Reilly), 49. Novak (Tomasino, Nyquist)

Pittsburgh - Chicago 2:4

Góly: 8. Rust (Letang, Eller), 32. Crosby (Guentzel, M. Pettersson) - 36. Donato (Vlasic, Bedard), 51. Guttman (Athanasiou, S. Jones), 56. Dickinson (Perry, N. Foligno), 59. N. Foligno (Perry)

Vegas - Seattle 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 8. Stephenson (Howden, Stone), 15. Marchessault, 22. Barbašev (McNabb), 59. Eichel - 29. McCann (Eberle)

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk