Životy koní berie prekážka, ktorá vznikla ako šľachtický rozmar: Krutý Taxis!

Opäť raz ukázala svoju krutosť! Kontroverzná prekážka hrala hlavnú úlohu aj na 133. ročníku Veľkej pardubickej.
  • Zdroj: profimedia

Opäť raz ukázala svoju krutosť! Kontroverzná prekážka hrala hlavnú úlohu aj na 133. ročníku Veľkej pardubickej.

FOTOGALÉRIA: Taxis nehoda

Jej zásluhou absolvovalo kompletnú trať z 18 koní len osem, pričom sedem vyradila práve obávaná Taxisova priekopa. Hromadnú kolíziu zavinil deväťročný Stuke, ktorý vľavo z vedúcej pozície prekrížil dráhu koňom bežiacim tesne za ním, sám sa pri páde fatálne zranil a zostal ležať mŕtvy pod prekážkou.

„Už keď Stuke vybočil, vedel som, že je zle a radšej som privrel oči,“ priznal minuloročný víťaz slovenský džokej Lukáš Matuský (36), ktorého zranenia nepustili na štart tohto ročníka, takže ho sledoval doma v televízii. „Nechápem, čo sa stalo. Stuke je parádny koník, ktorý skáče ťažké prekážky na povel! Ale do hláv koníkov nevidíme... Jeho francúzsky jazdec Benoit Caudic si to dobre nenaštudoval a ani nedal na rady skúsených,“ pokračoval Lukáš, ktorému bolo najviac ľúto, že hromadný pád na štvrtej prekážke z 31 prekážok na preslávených dostihoch stopol aj ambície koňa, ktorého on vlani doviedol víťazne do cieľa. „Mr. Spex mal rozhodne na viac... No ľutujem aj to, ako skončil Martin Liška, ktorého po páde po doskoku oživovali priamo na trati a potom odviezli do nemocnice! On a jeho Argano boli označovaní za druhého najväčšieho papierového favorita,“ pridal L. Matuský, ktorý je rád, že zatiaľ v živote nezažil preteky s tragickým koncom. „Zopár zranení som videl, ale smrť som ešte nezažil a verím, že ani nezažijem,“ dodal ešte slovenský dvojnásobný víťaz Veľkej pardubickej (2020 a 2022). Pripomenul však všeobecné pravidlo Taxisu: „Musí sa ísť rýchlo, rovno a kolmo, nie zošikma, kôň nemá skákať za iným koňom a má na skok vidieť.“

Nehoda na priekope Taxis počas Veľkej pardubickej 2023.
Tragédia na Veľkej pardubickej: Obávaný Taxis zabíjal! Zobraziť článok

Na najobávanejšej prekážke, ktorá dostala meno po princovi Egonovi Thurn-Taxisovi, sa v nedeľu stal najväčší karambol za posledné roky. Stuke sa stal 27. obeťou tejto prekážky v histórii. Usporiadateľský Dostihový spolek oznámil, že po analýze nehody a diskusii s odborníkmi prijme prípadné ďalšie opatrenia.

Taxisova priekopa

Živý plot je na odskoku vysoký 150 cm a dlhý 180 cm. Jeho zadná hrana je o desať centimetrov vyššia a nasleduje meter hlboká priekopa, ktorá tak má hĺbku 260 cm. Jej dĺžka je 400 cm a smerom k doskočisku jej dno stúpa. Pre koňa predstavuje prekážku 150 - 160 cm vysokú a 580 cm dlhú.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk