Zámorská hokejová profiliga štartuje novú sezónu: Po 18 rokoch v NHL bez slovenského brankára!

Už des v noci začína sezóna 2023/24! Nový ročník hokejového dobrodružstva NHL však so sebou nesie viacero otázok.

Už des v noci začína sezóna 2023/24! Nový ročník hokejového dobrodružstva NHL však so sebou nesie viacero otázok.

Fotogaléria

Z pohľadu slovenského fanúšika sa opäť všetky oči upierajú na Juraja Slafkovského (19) z Montrealu, ktorý sa do akcie vracia po zranení. V skvelom svetle sa však v prípravných kempoch ukázal aj obranca New Jersey Šimon Nemec. V čase uzávierky tohto vydania ešte nebolo jasné, či si miesto v prvom tíme nakoniec vybojoval. Zaujímavý je aj fakt, že v najlepšej hokejovej lige sveta nebudeme mať po 18 rokoch na jej začiatku žiadneho brankára.

Slovenskí hokejisti sa po rekordnej sezóne 2003/2004, keď ich v NHL nastúpilo až 37, postupne začali z najlepšej hokejovej ligy sveta vytrácať. Aktuálne nám však radosť robí primárne dvojica mladíkov Juraj Slafkovský a Šimon Nemec, u ktorých je predpoklad, že budú slovenskú vlajku niesť v zámorskej profilige ešte dlhé roky. Za predpokladu, že by sa do zostavy prvého tímu New Jersey prebojoval aj Šimon Nemec, by mohlo Slovensko na začiatku novej sezóny počítať dohromady so šiestimi hokejistami v NHL.

Smutný fakt je ten, že po 18 rokoch nebude sezónu v NHL štartovať žiadny slovenský brankár. Jaroslav Halák sa netají tým, že by rád podpísal ešte aspoň jednoročnú zmluvu s niektorým z tímov, o jeho služby však doposiaľ nebol záujem. Potenciálne sa môže brankárska situácia lepšie vykryštalizovať trebárs v novembri, keď môžu byť tímy vinou zranení nútené siahať po voľných brankároch. Halák sa neustále udržuje v špičkovej forme a je pripravený kedykoľvek do diania naskočiť.

So zmluvou aj Demek

Slovenský hokejista Jakub Demek (20) podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s klubom NHL Vegas Golden Knights. Dvadsaťročný útočník, ktorého si úradujúci šampión vybral pred dvoma rokmi v 4. kole draftu z celkového 128. miesta, sa predstavil nedávno v nováčikovskom i hlavnom kempe Vegas. Momentálne sa pripravuje v predsezónnom kempe tímu Henderson Silver Knights (AHL), na farme Zlatých rytierov pravdepodobne aj odštartuje nový ročník.

Slováci v prvých tímoch

Martin Fehérváry (24), Washington Capitals, obranca

Erik Černák (26), Tampa Bay Lightning, obranca

Tomáš Tatar (32), Colorado Avalanche, útočník

Juraj Slafkovský (19), Montreal Canadiens, útočník

Adam Ružička (24), Calgary Flames, útočník

Šimon Nemec (19), New Jersey Devils, obranca

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk