Tragédia na Veľkej pardubickej: Obávaný Taxis zabíjal!

Prestížne dostihové preteky Veľká pardubická poznačila tragédia, ktorá sa stala na obávanej Taxisovej priekope. Kôň Stuke zomrel, jazdca ...
  • Zdroj: reprofoto

Prestížne dostihové preteky Veľká pardubická poznačila tragédia, ktorá sa stala na obávanej Taxisovej priekope. Kôň Stuke zomrel, jazdca museli na mieste oživovať!

Tohtoročnú Veľkú pardubickú poznamenala tragická nehoda na obávanej prekážke - priekope Taxis. Dostihový kôň Stuke začal pred Taxisom bočiť doľava, nasledoval fatálny pád, po ktorom bol na mieste mŕtvy a zavinil pád niekoľkých koní vo svojom okolí. Vážne zranenia utrpel džokej Martin Liška, ktorého museli na mieste oživovať a previezť do nemocnice. Podľa najnovších správ by mal byť v poriadku.

Taxisova priekopa je zložitá prekážka, ktorá si vyžaduje dobrú rýchlosť, viditeľnosť a dostatočný priestor, nemá sa skákať za iným koňom. "Francúz so Stukem išiel dopredu, nepozná to a kôň mu bočil na poslednú chvíľu. Taxis sa musí skákať oproti lesu, inak sa kone zabrzdia a skáče sa do priekopy. Ja som dostal ranu, to neusedíte," reagoval jeden z priamych aktérov nehody Jakub Kocman v sedle koňa Zatara pre iSport.cz. "Za mnou sa zviezli kone doľava s nimi, nemali kam skákať. Na Taxis musíte rovno a kolmo, nie do šikma," dodal.

Lukáš Matuský (v bielo-modrej) kombinácii na archívnej snímke z roku 2019.
Džokej Matuský je zmierený, že v nedeľu nebude v Pardubiciach: O rok opäť osedlám víťaza Zobraziť článok

Na hrozivú situáciu reagoval aj rekordér Veľkej pardubickej, legendárny Josef Váňa. "Veľa sme nevideli, ale Stuke začal bočiť a urobil tam hrôzu. Neskúsený kôň. Jazdec je potom vymaľovaný. S tým sa potom nedá nič robiť. Keď nejaký kôň urobí takýto zmätok, tak je to problém."

Nie je to prvá vážna nehoda, ktorá sa na obávanej priekope Taxis stala. Už dlhšie sa hovorí o zmenách, ktoré by v tejto súvislosti mohli na trati nastať. Dostihové závodisko Pardubice v oficiálnej reakcii prisľúbilo, že sa situáciu bude zaoberať. "Dostihový spolok sa v nasledujúcich dňoch bude venovať analýze situácie a s odborníkmi diskutovať o ďalších prípadných opatreniach," píše na facebooku Dostihové závodisko Pardubice.

Prinieslo tiež vyjadrenie k aktuálnej situácii zraneného džokeja. "Na Taxisovej priekope bohužiaľ utrpel fatálne zranenie kôň číslo 12 Stuke. Zranený džokej Martin Liška (Argano) bude podľa správ lekárov v poriadku, ostatní účastníci pretekov vrátane koní tiež."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk