Kde sa vzal tréner Tottenhamu, ktorý v tejto sezóne Premier League ešte neprehral? Mužstvo i fanúšikov pobláznil Anjel

Futbalisti Tottenhamu sú aj po 8. kole anglickej Premier League bez prehry.
  • Zdroj: getty images

Futbalisti Tottenhamu sú aj po 8. kole anglickej Premier League bez prehry.

FOTOGALÉRIA: Ange Postecoglou

V sobotu zvíťazili na ihrisku Lutonu 1:0 a z viacerých strán sa vynárajú otázky, kto za to môže, keď tím pred sezónou opustila jeho najväčšia hviezda Harry Kane... Odpoveď je jasná a jednoduchá - postaral sa o to Anjel, teda Angelos Ange Postecoglou (58), bezpochyby najzaujímavejší tréner, o ktorom donedávna Európa nechyrovala.

Je to sympaťák už na prvý pohľad. Žiaden uhladený elegán, skôr obor, ktorý si popri iných prezývkach vyslúžil aj túto: Bud Spencer futbalu. Nie, neľakajte sa, on nikoho nefacká, nerozdáva rany, ale je jednoducho celkom iný, ako sme zvyknutí. Na Austrálčanovi, ktorý sa narodil na predmestí Atén, je zjavné, že vyrástol mimo vyjazdených brázd európskych návykov, vtipkuje v krátkych vetách a často hovorí kámo.

Futbalisti Arsenalu Londýn oslavujú po víťazstve s Manchestrom City.
Arsenal ovládol šláger kola! Salah žiaril, no Liverpoolu to stačilo len na bod Zobraziť článok

Toto priniesol do šatne Spurs, ktorí si budú musieť zvyknúť na to, že sú opäť dobrí. Po sezóne, ktorú jeden z ich fanúšikov prirovnal k ponoru do zatopenej jaskyne bez kyslíkovej masky, to nebude jednoduché. Obsadili 8. priečku, čo bol najhorší výsledok od roku 2008... Stačilo však, aby prišiel tento Anjel a Tottenham zažíva najlepší štart od sezóny 1965/1966 a v klube zavládlo čosi neobvyklé - vo vzduchu nevisí napätie, ale náruživé potešenie zo života. Usmievajú sa futbalisti, ktorých od roku 2019 po odchode Argentínčana Mauricia Pochettina postupne viedli José Mourinho, Nuno Espírito Santo, Antonio Conte a niekoľkí ďalší dočasní kouči, ale usmievajú sa aj fanúšikovia, ktorí sa už nedesia toho, čo ich miláčikovia predvedú, ale nedočkavo rátajú minúty do ďalšieho zápasu.

Postecoglou pôsobí impozantne, keď vyhlasuje, že jeho tímy musia hrať futbal, na ktorý by sa chcel pozerať jeho otec, sviežo a útočne. Jeho čerství zverenci mu uverili, hrajú taký futbal, a tak nečudo, že v sezóne v ôsmich zápasoch ešte neprehrali.

Angeho úspechy

- reprezentačný tréner Austrálie, ktorú v r. 2015 priviedol k prvému triumfu na majstrovstvách Ázie po výhre 2:1 vo finále nad Kór. republikou

- pôsobil v Japonsku a od roku 2021 sa stal trénerom Celticu Glasgow, za čo sa mu vysmial moderátor Talksportu Alan Brazil, ktorý sa vo svojej šou o rok neskôr ospravedlnil, keď Postecoglou získal titul

- prvý Austrálčan, ktorý vyhral ligový titul v Európe

- v Celticu skončil s rekordným ôsmym domácim „treble“

- od júna vedie Spurs, ktorí v tomto ročníku ešte neprehrali

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});