Navrátilová podporila plavkyne v boji proti začleneniu transgenderky do ženského tímu: Takto sa to robí dievčatá!

Takto sa to robí dievčatá! Napísala na Twitter tenisová legenda Martina Navrátilová (66)...

Takto sa to robí dievčatá! Napísala na Twitter tenisová legenda Martina Navrátilová (66)...

Fotogaléria

Rodáčka z Prahy vyjadrila podporu mladým plavkyniam, ktoré vyjadrili odmietaný postoj voči účasti transrodových športovkýň v ich tíme.

10 členiek ženského univerzitného tímu sa postavilo na tlačovú konferenciu s názvom "Zachráňme ženy" - beseda bola reakciou na začlenenie transgenderky do ženského tímu, pričom v minulom ročníku súťažila v mužskom družstve.

„Toto je historická udalosť. Je to po prvýkrát, keď sa celý tím športovkýň postavil pred verejnosť, aby obhajoval svoje práve na spôsobilosť na základe pohlavia v športe,“ uvádzalo sa v príspevku o podujatí.

Plavkyne požadovali, aby USA Swimming a NCAA zmenili pravidlá, ktoré umožňujú súťažiť transrodovým športovcom. Vo vyhlásení Roanoke College sa uvádza, že dotyčná transrodová študentka stiahla svoju žiadosť o vstup do ženského plaveckého tímu pred zasadnutím správnej rady školy.

Na tento status reagovala česká legenda Martina Navrátilová - na Twitteri vyjadrila podporu plavkyniam. „Takto sa to robí dievčatá!!! To je presne to, čo bude potrebné na zmenu pravidiel.“

Navrátilová nedávno kritizovala aj austrálsku gymnastickú federáciu za rozhodnutie umožniť športovcom súťažiť v kategórii, ktorá najlepšie zodpovedá ich rodovej identite. „Povedať, že sa to neskončí dobre, je slabé slovo. Povedať, že austrálska gymnastika práve hodila ženy a dievčatá pod autobus, je slabé slovo. Čo je s vami? Toto začlenenie vylúči biologické ženy a predovšetkým dievčatá,“ napísala bývalá tenistka Twitteri.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});