Handzuš je zúfalý z financovania svojho klubu: Dotácie nemajú, ale platiť mestu musia

Michal Handzuš (46) bije na poplach. Jeho  občianske združenie zastrešuje zhruba 400 mladých hráčov a za prenájom dvoch hál štadióna ...

Michal Handzuš (46) bije na poplach. Jeho občianske združenie zastrešuje zhruba 400 mladých hráčov a za prenájom dvoch hál štadióna musí mestskej spoločnosti zaplatiť za tento rok 50-tisíc eur.

Fotogaléria

Od mesta pritom žiadnu finančnú dotáciu nedostáva. Po výpadku podielových daní musel totiž magistrát od dotačnej politiky pre športové kluby upustiť... 

Hokejová škola Michala Handzuša Barani sa sumou 50-tisíc eur spolupodieľa na úrovni 10 percent na nákladoch zrekonštruovaného štadióna. Pred vyše dvoma rokmi však poberala od mesta aj dotáciu 150-tisíc.

„Podpísali sme dodatok k nájomnej zmluve, kde sa zaväzujeme k platbe 50-tisíc eur za to, že sme na zimnom štadióne. Väčšina klubov má štadión zadarmo a plus majú i dotácie na činnosť. My máme dotáciu - tak, ako aj ostatné športové kluby v meste - nula eur a plus musíme doplácať na štadión,“ sťažuje sa Michal Handzuš.

Connor Bedard je považovaný za najväčší talent svetového hokeja.
Connor Bedard predviedol famóznu kľučku: Poklonu zložil aj tréner súpera Zobraziť článok

Jeho klub už zdvihol členské, na čo doplácajú rodičia. „Nevieme, čo bude budúci rok. Už aj týchto 50-tisíc eur je pre nás obrovským ohrozením. Bojíme sa, že nám veľa detí po navýšení poplatkov skončí. Ak takéto podmienky budú pokračovať, tak existencia je veľmi ohrozená,“ varuje.

Mesto znáša náklady na využívanie štadióna mládežou vo výške zhruba pol milióna eur. Spolufinancovanie sumou 50-tisíc eur schválili poslanci. Ostatné zvýšené náklady na energie pokryje mesto. Sumou 450-tisíc eur ročne nedotuje žiadny iný šport v meste. „Každý klub platí určitú sumu za športoviská. Jediní, ktorí neplatili, boli práve mládežnícki hokejisti. Voči ostatným to bolo diskriminačné. Zaviedli sme preto transparentné podmienky. Ide o princíp rovnosti. Všetky kluby totiž participujú na nákladoch,“ píše mesto.

Sumu vyfakturuje Handzušovmu združeniu podľa rozsahu skutočného využívania hodín ľadu a hodín telocvične. Predpokladá sa, že konečná výška za rok 2023 nepresiahne 43-tisíc eur.

Akú sumu budú platiť mladí Barani v budúcom roku a či dostanú nejakú dotáciu, dnes nevie nik. „Je to otázka rokovaní a najmä finančných možností budúceho rozpočtu obce pre rok 2024, ktorý bude schvaľovaný v decembri tohto roku,“ ozrejmila banskobystrická hovorkyňa Zdenka Marhefková.

Dravecký junior si debut v seniorskom hokeji užíval.
Hokejový obranca Vladimír Dravecký ml. má za sebou debut za mužov: Vrátil som sa, aby som mohol reprezentovať Zobraziť článok

Hokejovú školu Michala Handzuša Barani podporuje finančne aj Slovenský zväz ľadového hokeja, tak, ako aj ostatné mládežnícke kluby, kde prúdi dvojnásobne viac peňazí, než to bolo pred rokom 2020.

Pomoc od seniorov

Pomocnú ruku ponúkol Handzušovmu združeniu seniorský klub HC ’05. „Dostali sme rôzne benefity ako vstupenky pre mládež, určité reklamné segmenty a aj peniaze z draftu Dvorského do NHL. Klub tiež vydraží dresy z prípravných zápasov a výťažok pôjde nám,“ teší sa Handzuš. Došlo aj k podpisu memoranda o spoločnom postupe, aby sa obnovili dotácie a kluby by sa nepodieľali vysokými sumami na prenájme štadióna.

Adam Ružička (druhý zľava) sa teší so spoluhráčmi z gólu.
Ružička vyškolil brankára Winnipegu, bodoval aj Nemec so Slafkovským Zobraziť článok

„Úzka spolupráca medzi mládežníckym klubom a seniorským je nevyhnutná, aby hokej mohol napredovať,“ prezradil obchodný a marketingový riaditeľ HC ’05 Vladimír Tropp. Prezradil, že za podpis nováčikovského kontraktu Dalibora Dvorského v NHL venuje klub z 50-tisíc eur desať percent na podporu mládeže.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});