Olympijského víťaza hnala za skvelým časom aj rodina: Tóth prekonal očakávania

Zo svetového chodca je začínajúci maratónec. Na štart jubilejného 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa postavil ...
  • Zdroj: Peter Novotný

Zo svetového chodca je začínajúci maratónec. Na štart jubilejného 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa postavil aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth (40). Zaslúži si obdiv.

FOTOGALÉRIA: Matej Tóth

V jeho prvom maratóne v živote sa mu podarilo zabehnúť lepší čas (3:02:49 hod.), ako pôvodne dúfal. Úsmevy a pozdravy pritom rozdával na všetky strany. Prezradil, že v skvelej košickej atmosfére je jednoduchšie bežať, ako pretekať na chodeckej trati.

Pred štartom sa na svoju premiéru na maratónskej trati tešil. Vnímal úžasnú atmosféru a cítil aj povestné športové motýliky. „Tešil som sa na povzbudzovanie Košičanov. Mal som však rešpekt z trate, i keď som absolvoval veľa chodeckých päťdesiatok. Teraz je to iné, už nie som profesionálny športovec, ktorý sa chystal 24 hodín denne. Som hobby bežec, ktorých som vždy obdivoval, že dokážu podávať také výkony. A teraz, keď som si to vyskúšal už aj ja, ich obdivujem ešte viac,“ povedal Tóth.

Na snímke tenistka Mia Pohánková si preberá cenu Tenista roka 2022 v kategórii Talent do 15 rokov.
Ďalší skvelý výsledok mladej tenistky: Po zlate z festivalu mládeže má striebro z ME Zobraziť článok

Skvelý čas

Pred pretekmi tvrdil, že čas nebude naháňať, lebo chce počas behu aj zakývať divákom a mať úsmev na tvári. Podľa prípravy si myslel, že môže zabehnúť trať približne za 3:10 hod., v čom sa veľmi nemýlil, no bol ešte lepší a svoj prvý maratón zabehol vo skvelom čase 3:02:49 hod.

„Bolo to super. Užil som si to od začiatku. Nehrotil som to, ale aj tak sme od štartu bežali rýchlejšie, ako bol plán. Mal som trošku obavy z druhej polovice. Ale od 30. kilometra som chytil skvelú energiu. V závere sa mi to trochu vypomstilo, ale udržal som to,“ zhodnotil svoj výkon s tým, že cíti veľkú spokojnosť.

Národné farby Peťovi náramne svedčia.
Sagan dal ceste zbohom: TOTO mu odkázali bývalí súperi Zobraziť článok

„Čas je skvelý, podarilo sa naplniť najodvážnejší plán, ktorý som si stanovil. Atmosféra bola vynikajúca, rovnako ako počasie. V takomto prostredí a v takomto tempe je určite lepšie behať, ako chodiť. Uvidíme, ako to bude s mojimi ďalšími maratónskymi vystúpeniami. Chcem behávať pre radosť a zdravie,“ uzavrel Matej.

Slovenský hokejista Maroš Jedlička (vľavo) v drese Colorada Avalanche počas prípravného zápasu zámorskej NHL.
Smoliar Maroš Jedlička: Dostal šancu od Colorada, zápas ale nedohral Zobraziť článok

Rodina

Do Košíc ho prišla povzbudiť celá rodinka. „Prišli sme všetci už v sobotu. Napriek tomu, že Matej trénoval popri práci, venoval sa tomu naplno a podľa mňa bol pripravený,“ chválila svojho muža manželka Lenka. Povzbudzovať prišli aj dcéry Ema s Ninou a tiež jeho dlhoročný veľký fanúšik - otec Viliam. Matej im urobil veľkú radosť. Rovnako aj fanúšikom, keďže zlatý olympionik počas behu rozdával úsmevy na všetky strany.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});