Pár dní pred voľbami prišla nečakaná správa: Olympiáda v našom regióne?

 Poľsko sa plánuje uchádzať o pridelenie práva na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2036. Ako referuje web sport.pl, v stredu ...
  • Zdroj: TASR

Poľsko sa plánuje uchádzať o pridelenie práva na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2036. Ako referuje web sport.pl, v stredu to potvrdil poľský prezident Andrzej Duda.

„Doslova v najbližších dňoch pripravím príslušný list prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV),“ povedal Duda počas II. Európskeho kongresu športu a turizmu v Zakopanom.

„Všeobecne sa dá povedať, že za ostatných 11 rokov sme mali u nás dve veľké športové podujatia. Bavíme sa o futbalových majstrovstvách Európy v roku 2012 (Poľsko ich organizovalo spoločne s Ukrajinou, pozn.), čo bol náš organizačný úspech. Tento rok sme sa ujali organizácie súťaží v mnohých športových disciplínach, keď u nás boli Európske hry, ktoré boli taktiež vydareným podujatím. To všetko nás podnietilo, vzhľadom na prebiehajúce investičné zámery v našej krajine, k úsiliu zorganizovať najväčšie možné športové podujatie na svete, a to letné olympijské hry,“ skonštatoval Duda.

Poľský prezident dúfa, že list prezidentovi MOV Thomasovi Bachovi a následné stretnutie týchto dvoch mužov, ktoré sa uskutoční 6. októbra, naštartuje poľské úsilie o získanie OH 2036. Duda tiež ubezpečil, že v súvislosti s cestnou infraštruktúrou by Poľsko malo byť pripravené hostiť športovcov z celého sveta do 13 rokov. Čo sa týka športovej infraštruktúry, avizoval, že sa urobia všetky potrebné práce.

Informácie o možnom organizovaní OH u našich susedov prišla len pár dní pred poľskými parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú už 15.10.2023.

O usporiadanie OH 2036 súperia aj Mexiko, Indonézia a turecký Istanbul. Uzávierka prihlášok bude v roku 2025. MOV vyberie organizátora podujatia o rok neskôr.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});