Dávid Hancko: Nikto nikdy nečakal, že sa dostanem na vrchol

Pre obrancu slovenskej futbalovej reprezentácie Dávida Hancka už odmalička akoby existoval iba futbal. Keď prišiel zo školy, do zotmenia ...

Pre obrancu slovenskej futbalovej reprezentácie Dávida Hancka už odmalička akoby existoval iba futbal. Keď prišiel zo školy, do zotmenia hrával s kamarátmi futbal na ulici.

Fotogaléria

Ako priznal v rozhovore pre holandský web helden.media, keď mohol kopať do lopty, príliš ho nezaujímali ani kreslené rozprávky.

"Namiesto toho mi rodičia vždy natáčali video s najlepšími momentmi z majstrovstiev sveta 1998 vo Francúzsku. Dodnes o tom žartujú. Mal som fantastické detstvo,“ povedal Hancko. Vraví, že lásku k futbalu zdelil po svojom otcovi.

"Je to jeden z najdôležitejších ľudí v mojej kariére. Bol trénerom tímov, v ktorých som hrával do 12 rokov. Je veľmi dobrý takticky. Keď sme po zápase jazdili domov, vždy povedal: 'Môžeme hovoriť o 97 percentách, ktoré si urobil dobre, alebo o troch percentách, ktoré ti až tak nevyšli',“ spomína.

Ruská vlajka. (Ilustračný snímok)
Prvá úľava pre ruských športovcov: Futbal bez obmedzení? Zobraziť článok

"Stále mu volám pred a po každom zápase. Veľkou oporou je aj moja mama. Nikdy nebola najväčšou futbalovou fanúšičkou, ale od mojich trinástich rokov sledovala každý zápas. Chce vedieť všetko, dokonca sleduje účty mojich spoluhráčov na instagrame."

"Moji rodičia ma pravidelne chodia sledovať do Rotterdamu. A tiež chodia za svojím vnukom,“ dodal Hancko, ktorý má syna Adamka s manželkou - českou tenistkou Kristýnou Plíškovou.

V pätnástich rokoch prišiel Hancko do mládežníckej akadémie MŠK Žilina. Vraví, že to preňho bola veľká zmena. "Odišiel som z domu, musel som si všetko zariadiť sám a rýchlo sa osamostatniť. Základy som sa naučil v Žiline. Nikdy sa odo mňa nečakalo, že sa dostanem na vrchol, vždy boli lepší hráči ako ja."

(ilustračné foto)
Tragická smrť futbalového trénera († 63): Po prehre nasledovala streľba Zobraziť článok

"Nebol som najrýchlejší, najsilnejší ani najvyšší, len som mal dobrú ľavú nohu. Veľmi som chcel uspieť a dostať sa do prvého tímu Žiliny a musel som na to naozaj tvrdo pracovať,“ podotkol.

V devätnástich rokoch ho Žilinčania predali do talianskej Fiorentiny za viac ako 3,5 milióna eur. "Keď som bol v škole, vždy som hovoril, že sa chcem stať profesionálnym futbalistom, ale nikto neveril, že sa mi to podarí. Potom ma zrazu chcela Fiorentina. Aj keď som tú sezónu takmer nehral, ​​veľa som sa naučil,“ povedal Hancko, ktorého vo Florencii viedol Stefano Pioli, súčasný tréner AC Miláno.

"Od Pioliho som sa naučil veľa taktiky. Najmä taliansky spôsob bránenia. Zažil som veľké veci a získal skúsenosti, cestoval som na San Siro v Miláne, na štadión Juventusu v Turíne, hral som v základnej zostave proti Neapolu," pokračoval slovenský bek.

Na snímke Richard Pánik (Slovensko).
Geniálna Pánikova asistencia: Pozrite sa, čo vykúzlil slovenský útočník Zobraziť článok

Po roku vysedávania na lavičke Fiorentiny odišiel na hosťovanie do Sparty Praha. Okrem toho, že pôsobenie na Letnej mu zmenilo nielen osobný život, napredoval aj ako hráč a Sparta ho neskôr z Talianska odkúpila natrvalo.

"Odohral som každý zápas a mohol som hrať v Európskej lige. V poslednej sezóne ma tréner využíval ako kontaktný bod pre hráčov. Veľa som sa naučil aj od športového riaditeľa Tomáša Rosického, bývalého hráča Arsenalu Londýn a Borussie Dortmund. Po zápasoch mi dával tipy. V Česku máte pocit, že Sparta Praha je veľmi veľký klub. Očakávania a tlak, ktoré na vás fanúšikovia kladú, sú veľké. Táto skúsenosť mi nesmierne pomohla, keď som prišiel do Rotterdamu,“ tvrdí Hancko.

S Feyenoordom vlani podpísal kontrakt do roku 2026. V novom pôsobisku sa výborne aklimatizoval a s tímom sa na konci sezóny tešil zo zisku majstrovského titulu v Eredivisie. "Už po prvej polovici sezóny ľudia hovorili: 'Ide ti to tak dobre, po tomto roku odídeš.' Ale vravím, že ešte som len prišiel... Kristýna a ja nemáme radi veľa veľkých zmien. Chceme sa tu usadiť a uvidíme, aké možnosti sa objavia v budúcnosti."

"Klub, mesto, moji spoluhráči a fanúšikovia na štadióne sú skvelí. Len počasie v Holandsku by mohlo byť o niečo lepšie,“ zakončil so smiechom Dávid Hancko.

Strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková.
Slovenky vezú z ME v streľbe medailu: Najvzácnejší kov im ušiel len o vlások Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});