Homofóbne prejavy fanúšikov PSG budú mať dohru: Ministerka športu žiada prísne potrestanie

Nedeľňajší zápas najvyššej francúzskej futbalovej súťaže medzi domácim Parížom Saint-Germain a Olympique Marseille (4:0) v parížskom ...
  • Zdroj: Northfoto

Nedeľňajší zápas najvyššej francúzskej futbalovej súťaže medzi domácim Parížom Saint-Germain a Olympique Marseille (4:0) v parížskom Parku princov poznačili homofóbne prejavy domácich fanúšikov namierené na hosťujúcich hráčov.

Na internete sa objavilo viacero videí z incidentov, ktoré verejne odsúdila aj francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casterová. Od PSG žiada potrestanie páchateľov.

FOTOGALÉRIA: PSG

„Treba ich identifikovať a spravodlivo potrestať, aby už nemohli chodiť na štadióny. Je nemysliteľné ignorovať nenávistné a homofóbne skandovanie v hľadisku bez ohľadu na rivalitu a dôležitosť zápasu. Musia proti nim bojovať fanúšikovia, účastníci súťaže, úrady aj verejnosť. Súrne potrebujeme odstrániť tieto prejavy zo štadiónov," vyhlásila Oudeaová-Casterová, podľa ktorej sa bude zaoberať incidentmi disciplinárna komisia Francúzskej futbalovej federácie (FFF).

Francúzsky futbalový šampión odsúdil správanie sa niektorých jeho priaznivcov i všetky formy diskriminácie, podľa oficiálneho stanoviska „plánuje posilniť prevenciu v boji proti homofóbii". Klubu hrozí finančná pokuta či obmedzenie počtu divákov na domácich dueloch. Podľa aktuálnych francúzskych zákonov je možné potrestať verejný prejav homofóbie pokutou až do výšky 45-tisíc eur alebo ročným väzením.

Podniknutie právnych krokov voči nespratným fanúšikom PSG požaduje aj organizácia Dilcrah, ktorá bojuje proti rasizmu, antisemitizmu a nenávisti namierenej voči členom komunity LGBTQ+. „Šokovalo nás neúnosné homofóbne skandovanie, ktoré sa ozývalo v Parku princov," napísal predstaviteľ skupiny Olivier Klein na sociálnej sieti X.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});