Mokošová je v poslednom roku kariéry a má ešte jeden veľký sen: Rozlúčiť sa chce na olympiáde

Najlepšia slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová (26) už nahlas hovorí o konci kariéry, v ktorej má ešte jeden veľký sen. Túži ...
  • Zdroj: TASR

Najlepšia slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová (26) už nahlas hovorí o konci kariéry, v ktorej má ešte jeden veľký sen. Túži sa rozlúčiť na svojej tretej olympiáde v Paríži 2024. Najväčšia šanca kvalifikovať sa pod päť kruhov bude na MS v belgických Antverpách, ktoré štartujú najbližšiu sobotu.

FOTOGALÉRIA: Mokošová má ešte jeden veľký sen

Dovolenka až po OH

Športová gymnastika patrí medzi najnáročnejšie športy, keď si však pretekár oddýchne, má to potom ťažké pri návrate do telocvične. „Ja plánujem dovolenku až po Paríži, keďže už nechcem vypadávať z cvičenia. Ak totiž vypadnete z gymnastického kolotoča iba na pár dní, už strácate cit pre náradie,“ ozrejmila.

Prvým vrcholom sezóny pre Mokošovú bola Univerziáda, na ktorej túžila získať medailu, ale to jej nevyšlo, hoci sa dostala do finále na jej silných bradlách a prekvapujúco i na kladine. V boji o cenné kovy však na bradlách dvakrát spadla a tento sen sa jej rozplynul. Sama však sníva ešte o väčšom a zároveň poslednom v jej kariére. Chce sa totiž rozlúčiť na OH v Paríži.

Iba sedemročná gymnastka píše dojímavý životný príbeh.
Rusi ju pripravili o nohu: Ukrajinské dievčatko získalo pri návrate zlato Zobraziť článok

Kvalifikačný kľúč

Zaváhania na bradlách si poriadne rozanalyzovala, aby sa im druhýkrát vyhla. V boji o olympiádu si totiž podobné chyby nemôže dovoliť. „Postupový kľúč na OH v našom športe je veľmi komplikovaný a má asi 20 strán. Gymnastika je v tomto veľká veda. Budem však musieť zacvičiť čo najlepšie, získať čo najviac bodov a veriť, že sa zmestím do balíka dievčat, ktoré postúpia,“ povedala pre Nový Čas Mokošová.

Jej tohtoročná sezóna bola veľmi dlhá, keďže ju začala už v marci, ale všetko jej úsilie bolo počas nej smerované práve na MS, kde si naplánovala súťažiť v celom viacboji. Práve z neho je najreálnejšia šanca postúpiť na OH. „Budúci rok sa dá kvalifikovať ešte cez svetové poháre, ale to už bude veľmi náročné,“ vysvetlila.

O OH v roku 2036 sa chce uchádzať Rusko.
Austrálsky obchodník prišiel s nápadom: Hry pre dopujúcich športovcov? Zobraziť článok

Zranenia cíti

Zároveň však už myslí aj na športový dôchodok. „Veľmi snívam a makám na tom, aby som sa do Paríža dostala. Zostáva mi posledný rok kariéry, preto verím, že sa mi to podarí a ukončím to na OH, čím si splním svoj sen,“ pripojila prvá Slovenka v ére samostatnosti s medailou z ME.

Dôvodom je aj to, že čoraz viac ju trápia zranenia. „Tie sa mi pomaly už kopia a cítim ich. Telo za 20 rokov v gymnastike dostalo dosť zabrať a stále je to ťažie. Verím však, že ešte rok vydrží,“ dodala s tým, že má okolo seba dobrý tím, ktorý jej pomáha.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});