Nikita Zadorov z Calgary: Prvý Rus, čo si otvoril ústa!

Ozývajú sa hlasy proti Putinovi. Invázia Ruska na Ukrajinu sa začala už pred poldruha rokom. Postupne naberajú odvahu kritizovať kroky ...
  • Zdroj: SITA/AP

Ozývajú sa hlasy proti Putinovi. Invázia Ruska na Ukrajinu sa začala už pred poldruha rokom. Postupne naberajú odvahu kritizovať kroky vedenia agresora aj hokejisti pôsobiaci v NHL.

FOTOGALÉRIA: Nikita Zadorov

Ponúkajú aj pohľady do zákulisia športovej komunity aj to, ako prebieha komunikácia hlavných aktérov.

Proti vojne sa najnovšie vyjadruje obranca Calgary Flames v NHL Nikita Zadorov (28). Novinárovi Jurijovi Duďovi prezradil, že Rusi spočiatku komunikovali na spoločnom čete v sieti telegram. Chceli si ujasniť pozície a nájsť svojich ambasádorov. Komunikáciu inicioval brankár Floridy Sergej Bobrovskij.

Erik Černák odohral za Lightning 20:52 minút, prezentoval sa jednou strelou na bránku, jedným hitom a pripísal si plusový bod.
Platy slovenských hokejistov v zámorí: Kto berie najviac? Zobraziť článok

„Dal nás dokopy a povedal: Chlapci, musíme držať spolu. Je to náročná situácia a musíme sa rozhodnúť, čo budeme robiť,“ prezradil Zadorov. Cieľom bolo sformulovať stanoviská ale sa aj poradiť, ako ďalej.

Lenže skupina sa rozdelila na dva tábory – jeden mal záujem šíriť proruskú propagandu. Jeho členom mal byť podľa autora článkov aj Alexander Ovečkin, ktorý má nadštandardné vzťahy s Vladimirom Putinom.

„Dúfam, že sa toto 23-ročné obdobie pod súčasným prezidentom jedného dňa skončí. Dúfam, že sa Rusko stane demokratickou krajinou so silnou ekonomikou,“ vraví Zadorov žijúci v USA, ktorého naopak kritizuje napríklad bývalý reprezentant Koževnikov. Podľa neho Zadorov verí propagande CNN a BBC a jeho názory pochádzajú len z Instagramu.

Slovenský hokejista Richard Pánik.
Slováci zariadili prvý extraligový triumf českého majstra v aktuálnej sezóne Zobraziť článok

Ten mu kontruje, že hokej nie je všetko: „V Amerike majú tri percentá ľudí usporený aspoň milión dolárov, v Rusku je to 0,3 percent. V Rusku je priemerná mzda 560 dolárov, v Amerike 4600!“

Zadorov aj počas letnej prestávky radšej zostáva v Severnej Amerike. Mnohí sa obávajú návratu domov a hroziacej mobilizácii. Vystrašil ich prípad brankára Ivana Fedotova. Po podpise zmluvy s Philadelphiou ho odvliekli na vojenskú službu. V Rusku je nútene dodnes, chytá v KHL.

Zadorov chápe, prečo väčšina mlčí: „Rozumiem, že každý z nich potrebuje uživiť rodinu. Chlapci, ktorí hrajú v KHL a nosia na dresoch „Z“, skoro všetci myslia na rodiny. Ak ich chcú uživiť, musia pošliapať svoje morálne zásady. Nemajú inú možnosť,“ dodal.

Video sa stalo hitom internetu.
Porozprávame sa, miláčik? Lionel Messi zbúral internet Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});