Grigar a Halčin do semifinále K1 z prvých rozjázd, postúpili aj dve ženské lode

Dve slovenské lode postúpili do semifinále z prvých štvrtkových rozjázd K1 na MS vo vodnom slalome v britskom Lee Valley. Miestenku medzi ...
  • Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Dve slovenské lode postúpili do semifinále z prvých štvrtkových rozjázd K1 na MS vo vodnom slalome v britskom Lee Valley. Miestenku medzi najlepšiu tridsiatku si vybojovali Jakub Grigar a Martin Halčin. V druhom kole zabojuje dodatočne o postup ich krajan Adam Gonšenica.

Prvé kolo kajakárskej kvalifikácie bolo tesné, najlepších sedem pretekárov delilo len 85 stotín sekundy. Grigar predviedol bezchybnú jazdu a na prvom medzičase bol rýchlejší ako prvý Jakub Krejčí z Česka. Strieborný olympionik z Tokia síce postupne spomaľoval, no už po príchode do cieľa mal istý postup.

Jazda nevyšla úplne ideálne Halčinovi, v prostrednej časti kanála spomalil o štyri sekundy. Nespravil však žiadnu chybu a hranicu postupu podliezol o 56 stotín sekundy. Rovnaká časť kanála robila problém aj Gonšenicovi, ktorý navyše nazberal aj štyri trestné sekundy. V závere zrýchlil, no stačilo to len na 40. priečku - druhé rozjazdy sú na programe o 15.31 SELČ.    

Aj v ženskej K1 postúpili do semifinále dve slovenské lode. Miestenku medzi najlepšiu dvadsiatku si vybojovali Eliška Mintálová a Soňa Stanovská. V druhom kole zabojuje dodatočne o postup ich krajanka Michaela Haššová.

Martin Kližan ohlásil návrat.
Bývalý tréner Kližana reaguje na jeho návrat: Bude záležať na jednej veci! Zobraziť článok

Mintálová bola najrýchlejšia na oboch medzičasoch, po prostrednej časti mala na prvú Nemku Ricardu Funkovú náskok viac ako sekundu. Na poslednej protiprúdnej bránke "chytila" dvojsekundovú penalizáciu, no postúpila pohodlne zo 7. miesta. Stanovskej vyniesla bezchybná jazda sedemnáste miesto, 61 stotín sekundy nad postupovou hranicou. Do rovnakej fázy postúpila v stredu aj v disciplíne C1. Haššová obsadila nepostupovú 46. pozíciu.

Švajčiarsky cyklista Stefan Küng prišiel do cieľa časovky celý zakrvavený.
Cyklista utrpel ťažký pád: Do cieľa prišiel zakrvavený a s poškodenou prilbou Zobraziť článok

Majstrovstvá sveta vo Veľkej Británii sú zároveň olympijskou kvalifikáciou. Z K1 je k dispozícii pätnásť miesteniek, ktoré pretekárky vybojujú pre svoju krajinu. V prípade Slovenska rozhoduje o účasti konkrétnych pretekárov na OH 2024 interná nominácia, do ktorej zbierajú kajakári body aj na svetovom šampionáte. Okrem neho sa započítavajú preteky svetového pohára v španielskom Seu d'Urgell a Paríži.

Odporúčame z TIVI.sk