Španielske futbalistky ukončili bojkot: Hermosová však chýba

Väčšina španielskych futbalistiek, ktoré triumfovali na nedávnych MS, predčasne ukončila bojkot reprezentácie. Hráčky sa dohodli so Španielskou ...

Väčšina španielskych futbalistiek, ktoré triumfovali na nedávnych MS, predčasne ukončila bojkot reprezentácie. Hráčky sa dohodli so Španielskou futbalovou federáciou (RFEF) a malo by prísť k okamžitým štrukturálnym zmenám. Informovala AP.

Fotogaléria

Niekoľko futbalistiek pricestovalo v utorok do madridského hotela na zraz tímu pred zápasmi Ligy národov so Švédskom (22.9.) a Švajčiarskom (26.9.). Nová trénerka Montse Tomeová ich nominovala napriek vtedajšiemu bojkotu. Hráčky k tomuto kroku pristúpili po kauze medzi bývalým prezidentom RFEF Luisom Rubialesom a Jennifer Hermosovou, ktorú funkcionár pobozkal po finále MS na pery.

Konkrétne podrobnosti o dohodnutých zmenách neboli po niekoľkohodinových stretnutiach zverejnené. Na stretnutí sa zúčastnil aj Victor Francos, španielsky tajomník pre šport. Uviedol, že rozhovory viedli k vytvoreniu výboru, na ktorom sa podieľajú hráči, federácia a vláda. Podľa jeho slov by dohody mali podporiť pokrok v oblasti rodovej politiky a rovnakého odmeňovania. Rovnako aj viesť k štrukturálnym zmenám v ženskom futbale.

Slovinec Aleksander Čeferin pokračuje na poste prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA).
Prezident UEFA sa zastal Rubilesa a pustil sa do médií: Rázna reakcia! Zobraziť článok

Hráčky žiadajú po odstúpení prezidenta Rubialesa i bývalého trénera Jorgeho Vildu aj výraznú obmenu realizačného tímu - chcú v ňom výraznejšie zastúpenie žien. Dočasný šéf zväzu Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu. Táto kauza môže krajine uškodiť v boji u usporiadanie MS 2030, o ktoré sa Španieli uchádzajú spoločne s Portugalskom a Ukrajinou.

Francos zároveň prezradil, že dve hráčky sa rozhodli opustiť kemp, federácia zverejní ich mená neskôr: "Požiadali o odchod, pretože sa necítili sa dobre. Dúfam, že budú rešpektované rovnako ako futbalistky, ktoré sa rozhodli zostať."

Po ukončení bojkotu sa do národného tímu vrátilo 20 z 22 nominovaných hráčok. Trénerka nepovolala Hermosovú, čo bol podľa nej spôsob, ako ju ochrániť.

V Španielsku minulý rok sprísnili zákon týkajúci sa sexuálnych útokov. Podľa prokuratúry hrozí Rubialesovi v prípade dokázania viny peňažná pokuta alebo trest väzenia od jedného až do štyroch rokov. Nový zákon odstránil rozdiel medzi "sexuálnym obťažovaním" a "sexuálnym útokom", trestá každý sexuálny akt, na ktorý jedna strana nedala súhlas.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});