Zákerná choroba bola nad jej sily: Zomrela priekopníčka ženskej kulturistiky (†70)

Smutná správa. Po neúspešnom boji s rakovinou žalúdka zomrela priekopníčka ženskej kulturistiky Lisa Lyonová (†70). Stalo sa tak len ...
  • Zdroj: Northfoto

Smutná správa. Po neúspešnom boji s rakovinou žalúdka zomrela priekopníčka ženskej kulturistiky Lisa Lyonová (†70). Stalo sa tak len pár dní potom, čo sa informácie o jej chorobe dostali na verejnosť. Športovkyňa zomrela vo svojom dome v americkej Kalifornii.

FOTOGALÉRIA: Zomrela priekopníčka ženskej kulturistiky (†70)

Prvý šport, ktorému sa rodáčka z Los Angeles začala naplno venovať, bolo japonské bojové umenie Kendo. Po nejakej dobe však našla záľubu v činkách a začala so silovým tréningom. V roku 1979 vyhrala historicky prvý svetový šampionát v ženskej kulturistike.

Hneď o rok neskôr pózovala pre svetoznámy magazín Playboy a stala sa tak jednou z prvých kulturistiek, ktorá sa dostala na titulnú stranu niektorého zo slávnych časopisov. Vďaka tomu výrazne stúpla jej popularita a dostala ženskú kulturistiku na športovú mapu.

(ilustračné foto)
Zomrela ako Dubovský: Patrila medzi najlepšie futbalistky krajiny († 26) Zobraziť článok

Lyonová neskôr prešla na televízne obrazovky, keď sa objavila v niekoľkých talk show a dokonca natočila aj tri filmy. V roku 1981 napísala knihu, v ktorej odovzdala predovšetkým ženám svoje skúsenosti v oblasti fitness.

Všetky jej úspechy boli ocenené v roku 2000, keď Lyonovú uviedli do Medzinárodnej kulturistickej siene slávy. Jej fanúšikom a dobrým priateľom bol aj legendárny Arnold Schwarzenegger. Je najlepšia. Milujem ju," povedal v jednom z rozhovorov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});