Majster sveta v basketbale z Myjavy: V tíme senzačných šampiónov z Nemecka hrá David Krämer

Nie je to žiaden výmysel, snaha o senzáciu. Je to holý fakt! David Krämer, člen reprezentácie Nemecka, ktorá senzačne triumfovala na ...
  • Zdroj: Northfoto

Nie je to žiaden výmysel, snaha o senzáciu. Je to holý fakt! David Krämer, člen reprezentácie Nemecka, ktorá senzačne triumfovala na MS basketbalistov, keď v semifinále vyradila favorizované USA (113:111) a vo finále zdolala Srbsko (83:77), má v kolónke miesto narodenia napísané: Myjava.

David je pokračovateľom basketbalových tradícií Krämerovcov. Aj jeho otec Roman (53) bol výborným hráčom a pod deravými košmi to dotiahol do slovenskej reprezentácie a potom zamieril za legionárskym chlebíčkom najskôr do Rakúska a potom do Nemecka.

FOTOGALÉRIA: Majster sveta v basketbale z Myjavy

Gény a Space Jam

Tam k tomuto športu pričuchli aj jeho synovia z prvého manželstva Filip (31) a David, ktorí sa narodili v rodnom meste ich mamy Beáty – Myjave. V basketbale, ku ktorému ich pritiahli nielen gény, ale aj film Space Jam, ktorý inšpiroval viac než jednu generáciu adeptov tohto športu, a fenomenálne číslo 23 Michaela Jordana, to najďalej dotiahol práve David. Hádam aj ďalej, než si kedy trúfol snívať... Od nedele je svetovým šampiónom!

Vďaka pradedovi

Tým sa David stal v drese Nemecka, ktoré sa postaralo o najväčšiu senzáciu pod deravými košmi za posledné roky. Mladší z Romanových synov sa v nemeckých výberoch objavoval od osemnástich, a hoci sa narodil na Slovensku, s občianstvom nemala rodina žiadne problémy, získali ho ešte ako deti. Keďže dedo ich otca bol Nemec, ktorý sa prisťahoval do mesta Kraslice, ležiaceho vtedy ešte na československých hraniciach s nemeckým Saskom.

Nemecko dosiahlo svoj najväčší basketbalový úspech.
Nemeckí basketbalisti to dokázali: Po historickom turnaji sú novými majstrami sveta Zobraziť článok

Po slovensky vedia

Filip i majster sveta David, mamin rodný jazyk ovládajú, dodržiavajú slovenské tradície a tešia sa na každú návštevu rodiny. Keďže sú však športom naplno zamestnaní, návštev je stále menej. „Mám skvelý vzťah k Slovensku, milujem to tam. Žije tam v podstate väčšina našej rodiny. Vždy, keď mám príležitosť, ich prídem navštíviť,“ vyznal sa v jednom rozhovore David, ktorý koketoval aj s NBA, koncom mája 2019 bol pozvaný na profesionálny deň v Los Angeles, no draftovaný nebol. Teraz bude mať času ešte menej! Majster sveta sa bude musieť predviesť aj vo svojom pôsobisku – v Granade.

Nie je jediný

David Krämer nie je jediným basketbalistom spod Tatier, ktorý sa vo farbách Nemecka objavil. Jeho predchodcom bol košický rodák Anton Gavel (38), ktorý v r. 2015-2018 odohral za Nemecko 12 zápasov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});