Pre Kucku bol zápas proti Portugalsku špeciálny: Práve pre TOTO si ho zapamätá

Je iba piatym slovenským futbalistom, ktorý včera večer v kvalifikačnom zápase ME 2024 proti Portugalsku siahal na vstup do historických ...

Je iba piatym slovenským futbalistom, ktorý včera večer v kvalifikačnom zápase ME 2024 proti Portugalsku siahal na vstup do historických tabuliek. Stredopoliar Juraj Kucka (36) atakoval na vypredanom Tehelnom poli magickú stovku v počte reprezentačných štartov.

Fotogaléria

Do začiatku tohto súboja s favoritom našej skupiny sa to podarilo len kvartetu Marek Hamšík (36), Peter Pekarík (36), Miroslav Karhan (47) a Martin Škrtel (38). 

Bojnický rodák debutoval v národnom tíme v roku 2008. Tréner Vladimír Weiss ho v novembrovom prípravnom dueli v Žiline proti Lichtenštajnsku poslal na ihrisko tesne po prestávke namiesto Branislava Obžeru. Po piatich minútach pomohol nováčik udržať brankárovi Jánovi Muchovi čisté konto, keď vykopával loptu spred bránkovej čiary.

„Prvý zápas ostane v mojej pamäti, pretože to bol začiatok nejakej cesty, ktorá sa pomaly končí,“ povedal pre RTVS. Prvým vrcholom jeho doterajšej 15-ročnej reprezentačnej kariéry bola v roku 2010 účasť na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. Ocitol sa v nominácii napriek tomu, že neodohral ani jeden kvalifikačný zápas.

Na šampionáte, kde Slováci dokráčali do osemfinále, nastúpil v troch zápasoch. Strelecký účet si otvoril v auguste 2011 proti Rakúsku. Zrejme najpamätnejším gólom bola bomba do siete španielskeho brankára Ikera Casillasa v bojoch o ME 2016.

Je jedným z kvarteta slovenských futbalistov, ktorí boli na všetkých troch vrcholných podujatiach (MS 2010, ME 2016 a 2020). Včera večer mal na dosah magickú hranicu 100 štartov v najcennejšom drese.

„Áno, znamená to pre mňa veľa. Je to dosť zápasov, ale nikdy som nerozmýšľal nad tým, že by som chcel takúto métu dosiahnuť. Nenosil som to v hlave. Až teraz, keď sa to blížilo. Bolo by pekné dosiahnuť to v takomto zápase a ešte k tomu na vypredanom Tehelnom poli,“ vravel Kuco pred zápasom roka.

Z Portugalcov mal rešpekt, nie však strach. Hviezdami nabitý káder favorizoval súpera, slovenský stredopoliar však nestrácal optimizmus. „Majú veľkú kvalitu, ale nemôžeme sa vzdať už vopred. Nie sú perfektní ani dokonalí. Vedia urobiť chybu. Chceme si to s nimi rozdať. Aj my máme dobrých hráčov. Musíme sa do toho obuť, aby sme boli na konci spokojní.“

STOVKÁRI V NÁRODNOM TÍME

* nemajú zarátaný včerajší zápas

 

Marek Hamšík 138 štartov

* Peter Pekarík 119 štartov

Miroslav Karhan 107 štartov

Martin Škrtel 103 štartov

* Juraj Kucka 99 štartov

 

JEHO REPREZENTAČNÉ VRCHOLY

2010 účasť na MS v Juhoafrickej republike

2011 premiérový gól v príprave proti Rakúsku

2014 pamätný gól po bombe do siete Španielov

2015 postup na majstrovstvá Európy do Francúzska

2020 kvalifikovanie sa na záverečný turnaj ME

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});