Tvrdé slová Macrona voči Rusom: TOTO si myslí o ich účasti na olympiáde

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nešetril kritikou voči myšlienke účasti ruských športovcov na Olympijských hrách v Paríži 2024.
  • Zdroj: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nešetril kritikou voči myšlienke účasti ruských športovcov na Olympijských hrách v Paríži 2024.

V rozhovore pre francúzsky športový denník jasne vyjadril svoj názor na túto problematiku: "Rusko ako krajina nemá miesto na olympijských hrách v Paríži v roku 2024 a na budúcoročných hrách by sa nemala používať ani vlajka tohto štátu," vyjadril sa Macron.

Francúzsky prezident následne dodal, že o účasti niektorých ruských športovcov je potrebné diskutovať, pretože môžu byť len obeťami režimu.

Predseda španielskeho futbalového zväzu Luis Rubiales.
Šéf futbalu je obvinený zo sexuálneho napadnutia: Za všetko môže tento bozk! Zobraziť článok

"Rusko ako krajina nemá na olympiáde čo robiť, keď páchalo vojnové zločiny a deportovalo deti. Otázkou, ktorú však bude potrebné vyriešiť je, ako naložiť s ruskými športovcami, ktorí sa na toto podujatie pripravovali celý život a teraz sa stali len obeťami režimu," dodal Macron, ktorí si myslí, že ruskí športovci môžu mať na vojnový konflikt odlišné názory.

Macron povedal, že "olympijský svet" musí viesť diskusiu a že Ukrajina musí byť súčasťou tohto dialógu. V konečnom dôsledku podľa neho rozhodnutie prijme Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

V marci MOV navrhol, aby sa ruskí a bieloruskí športovci mohli zúčastňovať na medzinárodných súťažiach napriek prebiehajúcej invázii na Ukrajine, za čo si vyslúžil značnú kritiku.

Futbalisti Portugalska počas tréningu v Bratislave.
Zvodné telá, bikiny, odhalené prsia: Tieto krásky budú fandiť Portugalčanom Zobraziť článok

Konečné rozhodnutie o účasti športovcov týchto krajín na olympijských hrách 2024 v Paríži zatiaľ prijaté nebolo. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal však nedávno uviedol, že ak im bude účasť na podujatí povolená, Ukrajina bude pripravená tieto hry bojkotovať.

"Sme pripravení bojkotovať olympijské hry v Paríži, ak bude Ruskej federácii a Bielorusku umožnená účasť na súťaži," uviedol Šmyhal.

"Očakávame, že MOV prijme správne rozhodnutie a rázne odstráni agresora z olympijských hier," dodal ukrajinský premiér.

Nedim Bajrami pôsobí už druhú sezónu v talianskom Sassuole.
Neuveriteľný gól albánskej hviezdy: Českí obrancovia sa len bezmocne prizerali Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk