Bývalý reprezentačný obranca má prvý kontrakt po kariére: Jurčina sa stal skautom klubu NHL

Vlani ukončil dlhú a úspešnú hráčsku kariéru, ale na športovom dôchodku sa dlho neohrial. Reč je o bývalom reprezentačnom obrancovi a ...
  • Zdroj: TASR

Vlani ukončil dlhú a úspešnú hráčsku kariéru, ale na športovom dôchodku sa dlho neohrial. Reč je o bývalom reprezentačnom obrancovi a hráčovi NHL Milanovi Jurčinovi (40).

Účastník troch zimných olympiád a piatich MS sa od júla 2023 stal európskym skautom pre slávny zámorský klub Boston Bruins. Práve táto organizácia ho v roku 2001 draftovala, dala mu prvú zmluvu a teraz mu paradoxne ponúkla aj prvý kontrakt po športovej kariére!

FOTOGALÉRIA: Jurčina sa stal skautom Bostonu

Bývalý robustný obranca Milan Jurčina mal pre zámorský tím Boston Bruins pracovať už od minulého leta, ale napokon kontrakt so 6-násobným víťazom NHL podpísal iba pred pár týždňami v júli. „Vlani počas play-off, keď som ešte pôsobil ako hráč v pražskej Sparte, som sa v Prahe stretol s hlavným skautom Bostonu Perom- Johanom Axelssonom. Paradoxne sme spolu hrávali za Bruins v rokoch
2005 - 2007. Opýtal sa ma, či by som nemal záujem pracovať pre ich organizáciu a či by ma napĺňala práca európskeho skauta. Vypočul som si, čo to všetko bude zahrnovať, a následne bola moja odpoveď pozitívna,“
hovorí na úvod pre Nový Čas Jurčina.

Boli trpezliví

„Dohodli sme sa, že od leta by som pre nich začal pracovať, lenže prišlo za mnou vedenie Sparty, že chce, aby som ešte jeden rok potiahol. Aby som bol takým mentorom v kabíne, taký otec pre mladých chalanov. Tak som volal do Bostonu, čo na to hovoria, a povedali mi, že nech si ešte užijem poslednú sezónu v kariére. Že oni na mňa rok počkajú. Napokon som však odohral vlani za Spartu iba dvanásť duelov, pretože v klube to nebolo ideálne, a rozhodol som sa ukončiť kariéru. V Bostone mi povedali, že nech si do leta oddýchnem a potom nastúpim. Tak sa aj stalo a v júli som podpísal dvojročný kontrakt. Mojou prvou akciou bol turnaj hráčov do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup, ktorý sa začiatkom augusta konal v Trenčíne a Břeclavi,“ pokračoval Milan.

Tomáš Tatar získal ocenenie Hokejista roka a najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku) počas vyhlásenia ankety Hokejista roka 2023.
Bude z Tomáša Tatara spoluhráč Juraja Slafkovského? Kanadský expert v tom má jasno! Zobraziť článok

Je to výzva

Rodák z Liptovského Mikuláša priblížil aj to, čo bude zahŕňať jeho pozícia európskeho skauta. „Budem mať na starosti hráčov, ktorí pôsobia v európskych ligách – Česko, Slovensko, Švajčiarsko, Nemecko či Rakúsko. Budem ich mapovať a dávať potom hodnotenia hlavnému skautovi Axelssonovi. Aktuálne žijem v Prahe, takže tam budem mať základňu, ale, samozrejme, parkrát do roka aj vycestujem do Bostonu. Myslím si, že je to veľmi zaujímavá práca, ja som totiž chcel po konci kariéry ostať pri hokeji a je to pre mňa zároveň aj veľká výzva,“ dodal Jurčina.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});