Lakers odhalia sochu legende († 41), ktorá zomrela pri leteckom nešťastí

Americkej basketbalovej legende Kobemu Bryantovi odhalia sochu pri štadióne tímu Los Angeles Lakers zo zámorskej NBA, ktorému zasvätil ...
  • Zdroj: SITA/AP

Americkej basketbalovej legende Kobemu Bryantovi odhalia sochu pri štadióne tímu Los Angeles Lakers zo zámorskej NBA, ktorému zasvätil kariéru.

Najúspešnejší klub profiligy so 17 titulmi si 8. februára 2024 takto uctí štvrtého najproduktívnejšieho hráča ligovej histórie viac ako štyri roky po jeho smrteľnej nehode vrtuľníka z januára 2020. Autorkou sochy je Julie Rotblattová Amranyová.

Bryant po ukončení kariéry v roku 2016 pomáhal pri návrhu sochy, ktorá pribudne na Star Plaza. Z bývalých hráčov či zamestnancov Lakers tam už majú podobizne Elgin Baylor, Shaquille O’Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Jerry West a Chick Hearn. Pri hale Lakers, ktorá je tiež domovom hokejového klubu Los Angeles Kings z NHL, majú sochy aj niekdajší hokejisti Wayne Gretzky, Luc Robitaille a Dustin Brown, hlásateľ Bob Miller a boxerský šampión Oscar De La Hoya.

"Kobe Bryant bol jeden z najvýnimočnejších športovcov všetkých čias a jedna z najikonickejších osobností v histórii Los Angeles. Niet lepšieho miesta na uctenie si Kobeho sochou než v centre nášho mesta, kde ho každý môže oslavovať a inšpirovať sa jeho úžasnými úspechmi," vyhlásil majiteľ Lakers Jeanie Buss. Dátum odhalenia sochy je symbolický, Bryant totiž nosieval na drese čísla 8 aj 24 a jeho dcéra Gianna hrala basketbal s číslom 2. Pri tragédii však zahynula spolu s otcom.

Kobe Bryant sa v tíme Los Angeles Lakers vypracoval na jedného z najlepších basketbalistov modernej éry v NBA. Počas 20-ročnej hráčskej kariéry Bryant zaznamenal s Lakers päť titulov v NBA a s tímom USA sa tešil z olympijského zlata v Pekingu 2008 aj Londýne 2012.

Na snímke ruský tanečný pár Oksana Domninová a Roman Kostomarov.
Dojímavé scény: Amputovali mu nohy, ex-krasokorčuliar sa vrátil na ľad Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});