Rýchlostní kanoisti mieria do Duisburgu: Medaily na vedľajšej koľaji, ide o OH 2024!

Dosť bolo tréningovej driny, teraz ide do tuhého. Platí to pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku, ktorej 14-členná výprava sa v pondelok ...
  • Zdroj: apl

Dosť bolo tréningovej driny, teraz ide do tuhého. Platí to pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku, ktorej 14-členná výprava sa v pondelok vydá do Duisburgu, kde sa od stredy koná svetový šampionát, na ktorom nebudú dôležité medaily.

Na tieto MS idú pretekári predovšetkým v disciplíne K4 na 500 m hlavne preto, aby si vybojovali olympijskú miestenku do Paríža.

S týmto cieľom odchádzajú do známeho nemeckého centra, kde sa MS v rýchlostnej kanoistike vracajú siedmykrát, aj slovenské káštvorky, mužská i ženská. Od tej prvej, ktorá sa už roky hrdí prívlastkom vlajková loď slovenského športu, sa právo štartu očakáva, aj keď výsledky z tejto sezóny Slovensko neradia medzi adeptov na postup do Paríža, no a tá druhá môže, ale viac chce prekvapiť.

Vlani bola naj umiestnením slovenskej výpravy 4. priečka káštvorky, pre ktorú sú MS v Duisburgu jedinou šancou dostať sa na olympiádu. Tá šanca má však aj jednu dôležitú podmienku - olympijskú miestenku si vybojuje desať lodí, no zastúpené musia byť minimálne štyri kontinenty. A to znamená, že ani účasť v osemčlennom finále ešte nedáva istotu štartu v Paríži!

Slovenská reprezentácia strávila dva týždne v maďarskom Szolnoku, kde sa pripravovala spolu s reprezentáciou Austrálie. „Boli to dva týždne kvalitnej prípravy pre každého, kto tam bol. Verím, že to dokážeme v Duisburgu,“ prezradil Erik Vlček, ktorý na svetovom šampionáte zabojuje o svoju siedmu olympiádu v K2 na 500 m s Adamom Botekom, ktorý patrí neodmysliteľne aj do káštvorky, ktorá sa tento rok hľadala dlhšie ako zvyčajne. Treba veriť, že už chalani našli medzi sebou to správne usadenie sa v lodi, aby výsledok bol taký, ako si všetci priaznivci tohto športu želajú - a to olympijská miestenka.

Keďže ide o vrchol sezóny, schádza sa v Duisburgu úzka rýchlokanoistická špička, ktorá bude bojovať v 30 disciplínach. V prvých dňoch sú na programe kvalifikačné jazdy až po semifinále a víkend bude patriť finálovým jazdám, po ktorých sa budú rozdeľovať cenné kovy i miestenky. Koľko ich získa Slovensko? Pred predošlou olympiádou si naši rýchlostní kanoisti vybojovali v Szegede 5 miesteniek, teraz, v Duisburgu, bude najdôležitejšia tá v K4 mužov. Všetky ostatné budú bonusom.

Slovensko v Duisburgu

ŽENY:

K1 200 m: Réka Bugár

K4 500 m: Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová, Mariana Petrušová

K2 500 m: Pecsuková, Sidová

MUŽI:

K1 500 m: Milan Dörner

K2 500 m: Erik Vlček, Adam Botek

K4 500 m: Denis Myšák, Samuel Baláž, Csaba Zalka, Botek

K1 1 000 m: Peter Gelle

K2 1000 m: Gelle, Ákos Gacsal

K1 5000 m: Milan Dörner

C2 500 m: Eduard Strýček, Peter Kizek

C2 1000 m: Strýček, Kizek

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk