Prezident UEFA po smrti fanúšika zúri: Chuligáni sú rakovinou futbalu!

Po smrti priaznivca AEK Atény v minulom týždni pred zápasom predkola Ligy majstrov proti Dinamu Záhreb šéf európskeho futbalu Aleksander ...
  • Zdroj: Northfoto

Po smrti priaznivca AEK Atény v minulom týždni pred zápasom predkola Ligy majstrov proti Dinamu Záhreb šéf európskeho futbalu Aleksander Čeferin dôrazne vyzval celú Európu na boj proti násiliu a chuligánom. Tých pri stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom nazval "rakovinou", uviedli agentúry.

"Násilie a chuligánstvo nie sú grécky, ale európsky problém," uviedol predseda UEFA Čeferin. "Týchto ľudí nenazývajme fanúšikmi, ale rakovinou futbalu, ktorý využívajú pre svoje idiotské myšlienky," pokračoval.

Mitsotakis plánuje vo svojej krajine zrušiť všetky organizované fankluby, podľa neho bude len jeden oficiálne napojený na klub. Väčšie právomoci tiež dostane polícia a sprísnia sa kontroly na štadiónoch.

Grécko sa opakovane snaží riešiť problematických priaznivcov. Dnešného stretnutia v Aténach sa zúčastnili aj šéfovia štyroch najväčších klubov v krajine Panathinaikosu, AEK Atény, Olympiakosu Pireus a PAOK Solún. Všetkých Čeferin i premiér vyzvali na čo najväčšiu spoluprácu.

Pred zápasom 3. predkola Ligy majstrov minulý utorok v Aténach zomrel dvadsaťdeväťročný fanúšik AEK, podľahol bodným ranám. Potýčok sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, zhruba 150 bolo Chorvátov.

Fanúšikovia z oboch táborov na seba hádzali svetlice, výbušniny a kamene. Niekoľko desiatok chuligánov skončilo vo väzbe, desať v nemocnici. Súd s podozrivými prebieha.

Zápas sa po tragickej udalosti nekonal, odohrá sa túto sobotu ako odvetné stretnutie. AEK v utorok zvíťazil v Záhrebe 2:1. Vyradený tím sa v záverečnom predkole Európskej ligy stretne s pražskou Spartou.

V brazílskom futbalovom klube Flamengo z Ria de Janeiro došlo v priebehu dvoch týždňov druhýkrát k fyzickému násiliu.
Na tréningu brazílskeho klubu lietali päste: Druhý konflikt v priebehu dvoch týždňov! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});