Ukrajinskí atléti na čele s obhajcom bronzu Procenkom sa na MS pripravujú na Slovensku: Rodák z Chersonu sa usadil v Banskej Bystrici

Takmer všetci ukrajinskí atléti, ktorí budú štartovať na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Budapešti, sa udomácnili v Banskej Bystrici, ...

Takmer všetci ukrajinskí atléti, ktorí budú štartovať na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Budapešti, sa udomácnili v Banskej Bystrici, kde našli ideálne podmienky na prípravu.

Fotogaléria

Adept na jednu z medailí, obhajca bronzu z Eugene 2022 výškar Andrij Procenko (35) sa dokonca pod Urpínom aj zabýval. V rodnom Chersone, odkiaľ odišiel s veľkými problémami po šiestich týždňoch okupácie, nebol od vypuknutia vojny na Ukrajine. 

Niekoľkonásobný medailista z MS a ME Andrij Procenko sa v okupovanom rodnom meste strachoval o život šesť týždňov. Až potom sa dostal na územie kontrolované Ukrajinou. Najprv trénoval v západnej oblasti, neskôr s rodinou odcestoval do Poľska a teraz našiel svoj aktuálny domov v Banskej Bystrici.

Hoci sa tam ukrajinská reprezentácia pripravuje od 2. augusta, on je s rodinou i trénerom v meste pod Urpínom už dva mesiace. „Bolo veľmi ťažké opustiť Cherson, zanechať tam všetko, čo sme milovali a kde sme vyrastali. Ale verím, že vojnu vyhráme a celá Ukrajina bude opäť naša. V Chersone sa nedá trénovať, sú tam zdemolované školy, haly, telocvične, ihriská, nič sa tam nezachovalo. Všetko je v podstate zničené,“ prezradil Andrij, ktorý svoj druhý domov, zdá sa, nachádza práve v Banskej Bystrici.

„Mesto je tu krásne, nádherná príroda, pekné pohľady na ňu i celé okolie. Cítim sa tu dobre. Našiel som tu všetko potrebné na kvalitnú prípravu,“ nadchýna sa.

Ódy na podmienky

Pod Urpínom počas augustových dní trénuje 25 z 30-člennej výpravy atlétov, ktorí sa predstavia v Budapešti, kde sa svetový šampionát začne v sobotu 19. augusta.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk