Zadržali ďalších fanúšikov Dinama Záhreb: Chceli ujsť trajektom do Talianska

Grécka polícia zadržala v noci na stredu ďalších piatich fanúšikov Dinama Záhreb, ktorí mohli byť zapletení do násilností pred plánovaným ...
  • Zdroj: SITA/AP

Grécka polícia zadržala v noci na stredu ďalších piatich fanúšikov Dinama Záhreb, ktorí mohli byť zapletení do násilností pred plánovaným duelom Ligy majstrov na ihrisku AEK Atény.

Tie mali za následok smrť 29-ročného gréckeho fanúšika a viacero zranených. UEFA utorňajší zápas odložila, oba vzájomné zápasy 3. predkola by mali kluby odohrať na budúci týždeň.

Piatich občanov Chorvátska zadržali v prístavnom meste Igoumenitsa, keď sa snažili nastúpiť na trajekt do Talianska. Obhajovali sa, že boli v Grécku na dovolenke, ale nepredložili dôkazy o svojom pobyte v krajine a nemali pri sebe ani žiadnu batožinu. Transportovali ich do Atén, informovala chorvátska agentúra HINA. Už skôr zadržaných 94 osôb sa malo v stredu podrobiť vypočutiu pred justičnými orgánmi. Zároveň mali všetkým odobrať vzorky DNA v snahe nájsť páchateľa smrteľného útoku. Približne 50 z tvrdého jadra priaznivcov Dinama má byť podľa gréckych médií stále na úteku.

Nepokoje vypukli v pondelok v okolí štadióna AEK Atény, keď fanúšikovia Dinama zaútočili na domácich a spôsobili aj značné majetkové škody. Grécka polícia pritom predtým dostala upozornenie, že v súvislosti s duelom v Aténach môže prísť k incidentom zo strany chorvátskych výtržníkov. Napriek tomu nezabránila ich vstupu na územie krajiny a zábery na sociálnych sieťach ukazovali konvoje chorvátskych áut, smerujúcich na začiatku týždňa do gréckej metropoly.

Na snímke kotol fanúšikov AEK Atény.
Pri štadióne zavraždili mladého fanúšika († 22) AEK Atény: UEFA sa rozhodla okamžite konať! Zobraziť článok

Grécky minister pre verejný poriadok Giannis Oikonomou uviedol, že tamojšia polícia urobila "tragické chyby“, keď nedokázala na hraniciach a diaľničných úsekoch zastaviť chorvátskych priaznivcov a nedostatočne reagovala na informácie o možných incidentoch. Suspendoval preto siedmich vysokopostavených policajtov až do vyšetrenia prípadu, odmietol však výzvy opozičných strán na odstúpenie. Chorvátska vláda i funkcionári Dinama Záhreb ostro odsúdili útoky v Aténach. Starostovia Atén a Záhrebu Kostas Bakoyannis a Tomislav Tomaševič v spoločnom vyhlásení apelovali na pokoj a nenásilie.

Pred štadiónom AEK medzitým vzniklo pietne miesto na počesť 29-ročného Michalisa Katsourisa, ktorý pri fanúšikovských stretoch prišiel po bodných zraneniach o život. Aténsky klub zároveň vyzval UEFA, aby na Dinamo uvalila "okamžitý a prísny trest“ a vyjadril sklamanie z toho, že by sa na budúci týždeň mal odohrať duel v Záhrebe. "Ako by bolo možné, aby AEK po brutálnej vražde Michalisa gangom zlomyseľných zločincov z Chorvátska nastúpil na trávnik a odohral zápas proti tomuto tímu. Bude niekto z jeho vrahov na tribúne?," citovala agentúra AP zo stanoviska AEK Atény. V Záhrebe by sa mal prvý duel podľa nariadenia UEFA odohrať v utorok 15. augusta, odveta v Aténach potom v sobotu 19. augusta.

Ultras skupina priaznivcov Dinama pod názvom Bad Blue Boys (BBB) je v Chorvátsku dlhodobo spájaná s krajnou pravicou a nacionalistickými prejavmi, kým fanúšikovia AEK sú v Európe známi ľavicovými a antifašistickými postojmi.
 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk