Útočník Calgary Samuel Honzek mal debatu s klubovou ikonou: Čo mu poradil Iginla?

Cenné rady do ďalšej kariéry! Druhý najvyššie draftovaný slovenský hokejista v roku 2023, útočník Samuel Honzek (18), ktorého si v 1. ...
  • Zdroj: TASR

Cenné rady do ďalšej kariéry! Druhý najvyššie draftovaný slovenský hokejista v roku 2023, útočník Samuel Honzek (18), ktorého si v 1. kole zo 16. miesta vybralo Calgary Flames, sa stretol s ikonou kanadského klubu. Bývalá hviezda Plameňov a člen Siene slávy NHL Jarome Iginla (46) mu poradil, ako ešte viac zlepšiť streľbu.

FOTOGALÉRIA: Samuel Honzek mal debatu s klubovou ikonou

Odchovanec trenčianskeho hokeja Samuel Honzek hneď po drafte strávil niekoľko dní v Kanade, kde absolvoval s Calgary rozvojový kemp.

„Myslím si, že kemp sa mi vydaril, a mal som aj pozitívnu spätnú väzbu od trénera či generálneho manažéra. Dostal som pár rád, čo mám zlepšiť a na tom teraz aj pracujem. Chcel by som prísť na hlavný septembrový kemp čo najlepšie pripravený a zabojovať o miesto v hlavnom tíme. V klube mi povedali, že šancu v príprave dostanem a bude iba na mne, ako ju využijem,“ povedal na sobotňajšej autogramiáde v Trenčíne Honzek.

Juniorský reprezentant sa v kempe stretol aj s legendou Calgary Jaromeom Iginlom, ktorý zastáva pozíciu asistenta generálneho manažéra. „Dostal som od neho radu, ako zlepšiť moju strelu. Povedal mi, že moja strela je výborná, že je to niečo, v čom budem v NHL vynikať. Radil mi, že niekedy dávam skôr dole rameno, čím skúsenejší brankári v NHL vidia, že idem strieľať. Pracujem na tom. Určite je to niečo iné, keď vám to povie hráč s takým menom v NHL. Pre mňa to je česť, budem sa snažiť zobrať si jeho radu k srdcu,“ doplnil Honzek, ktorý pred pár dňami už aj podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s kanadským klubom. V NHL bude mať ročný plat vo výške okolo 860-tisíc eur, v nižšej súťaži klesne na 75-tisíc.

Ilustračná fotografia.
Tragédia v kanadskom hokeji: Zomrel len 18-ročný talentovaný obranca Zobraziť článok

Kluby si finančne polepšia

Denník Nový Čas zisťoval, koľko dostanú slovenské kluby výchovné od tímov NHL, ak draftovaní hráči podpíšu s nimi kontrakty. Keď hráč posledné štyri sezóny pôsobil iba v jednom tíme, ide o sumu okolo 280-tisíc eur, ale 5 % zo sumy si berie zväz. Ak hral za dané obdobie aj v iných kluboch, tak sa suma percentuálne prerozdelí kľúčom 40-20-20-20 %. Takže Trenčín by mal za Honzeka zinkasovať takmer 150-tisíc eur, keďže iba posledný rok bol v zámorí, a Banská Bystrica za Dvorského okolo 50-tisíc eur, pretože Dalibor tri roky pôsobil vo Švédsku.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk