Nečakaný zvrat v prípade ikonického milánskeho štadióna: Zasiahol tamojší pamiatkový úrad

Zmena plánov. Legendárny štadión Giuseppeho Meazzu v talianskom Miláne, známy skôr ako San Siro, mal ísť po olympiáde v roku 2026 k zemi, ...
  • Zdroj: Northfoto

Zmena plánov. Legendárny štadión Giuseppeho Meazzu v talianskom Miláne, známy skôr ako San Siro, mal ísť po olympiáde v roku 2026 k zemi, nakoniec však zostane stáť vo svojej pôvodnej forme. Rozhodol o tom tamojší pamiatkový úrad.

FOTOGALÉRIA: San Siro

San Siro bude po novom chránenou pamiatkou, a teda sa nebude môcť búrať. Ikonickému štadiónu bol udelený špeciálny status, ktorý je väčšinou vyčlenený pre historické budovy.

Futbalový chrám bol postavený v roku 1926 a má kapacitu až 80 tisíc divákov, čo z neho robí ôsmy najväčší štadión v Európe. S jeho demoláciou sa počítalo po zimných olympijských hrách v roku 2026.

Rozhodnutie pamiatkového radu bude mať podľa všetkého vážne dôsledky na ekonomickú udržateľnosť štadióna. Navyše sa výrazne znížia šance, že by na San Sire naďalej pôsobili oba milánske futbalové kluby (Inter a AC). Tie by chceli minimálne renováciu, po ktorej by mohli navýšiť počet miest. V hre je tiež výstavba nového štadióna „Katedrála". Ten by mal byť postavený neďaleko San Sira do roku 2030.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});