Hrôzostrašné momenty strachu si vyžiadali obete: Šialenec zabíjal tesne pred začiatkom MS žien vo futbale

V jednom z dejísk MS žien došlo krátko pred úvodným zápasom k hromadnej streľbe.

V jednom z dejísk MS žien došlo krátko pred úvodným zápasom k hromadnej streľbe.

Fotogaléria

Len niekoľko hodín pred začiatkom majstrovstiev sveta vo futbale žien sa v jednom z dejísk šampionátu odohrala prestrelka medzi ozbrojeným mužom a policajnými zložkami. V novozélandskom hlavnom meste Auckland 24-ročný muž vtrhol na stavbu a brokovnicou zastrelil dvoch ľudí, okrem toho zranil jedného policajta a štyroch civilistov. O život prišiel aj samotný útočník.

Podľa šéfa miestnej polície Andrewa Costera strelec v minulosti pracoval na danej stavbe a motívom jeho činu boli zrejme spory s niekdajším zamestnávateľom či kolegami. Útočník údajne mal záznam v trestnom registri za domáce násilie a odpykával si trest domáceho väzenia, no dostal výnimku na príchod do práce a späť. Podľa polície nemal v legálnej držbe žiadnu strelnú zbraň.

Masová streľba sa udiala krátko pred pol ôsmou ráno miestneho času. Polícia okamžite uzavrela celú oblasť a na miesto prišla aj špeciálna zásahová jednotka. Agresor najskôr začal strieľať na robotníkov, ktorí sa pred ním snažili schovať alebo utiecť. Potom sa zabarikádoval v rozostavanej budove a po následnej prestrelke s policajtmi ho našli mŕtveho. Nie je známe, či spáchal samovraždu alebo ho zneškodnila polícia.

Napriek tragickej udalosti sa MS vo futbale žien začali podľa plánu. "Keďže sa tu dnes začína šampionát, Auckland je ostro sledovaný. Vláda sa po diskusii s organizátormi rozhodla pokračovať v turnaji. Neexistuje žiadna hrozba pre národnú bezpečnosť. Išlo o akciu jednotlivca. Takéto situácie sa odohrajú rýchlo. Skutky ľudí, ktorí riskovali svoje životy, aby zachránili iných, nie sú ničím iným ako hrdinstvom," vyhlásil novozélandský premiér Chris Hipkins. Podľa neho budú na zápasoch MS zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Incident sa odohral neďaleko hotelov, v ktorých sú ubytovaní aj viacerí účastníci MS žien. Futbalistky Nového Zélandu už majú za sebou otvárací duel v Aucklande, v ktorom zdolali Nórky 1:0. Reprezentantky druhej hostiteľskej krajiny Austrálie začali účinkovanie na turnaji štvrtkovým súbojom proti Írkam v Sydney.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});