Súboj tenisových titanov: Ambiciózny mladík Alcaraz chce zaskočiť favorizovaného Djokoviča

Finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone obstarajú očakávané mená. Obhajca titulu Srb Novak Djokovič (36), ktorý ...
  • Zdroj: TASR/AP

Finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone obstarajú očakávané mená. Obhajca titulu Srb Novak Djokovič (36), ktorý môže vyhrať najslávnejší turnaj sveta ôsmykrát, a najvyššie nasadený Španiel Carlos Alcaraz (20). Preňho to bude po vlaňajšom triumfe na US Open druhé grandslamové finále v kariére.

FOTOGALÉRIA: Novak Djokovič a Carlos Alcaraz

Zápasová bilancia medzi hráčmi je zatiaľ vyrovnaná 1:1. Naposledy sa stretli minulý mesiac v semifinále Roland Garros. Na antuke, čo je najsilnejší povrch Španiela, triumfoval Djokovič 6:3, 5:7, 6:1 a 6:1, keď dohnal súpera až ku kŕčom. Teraz sa bude hrať na najsilnejšom povrchu srbského fenoména, aj preto je favoritom.

„Toto je pravdepodobne najlepšie finále, aké sme tu mohli mať. Obaja máme formu a hráme veľmi dobre. Tento titul chcem však získať a už sa na to teším. Bude to výzva. Najväčšia výzva, akú som mohol v tejto chvíli dostať,“ povedal pred rozhodujúcim duelom Djokovič.

Ten útočí v All England Clube na piaty titul za sebou a ôsmy celkovo, ktorým by vyrovnal rekord Švajčiara Rogera Federera. Na turnaji zatiaľ stratil len dva sety a predĺžil svoju neporaziteľnosť vo Wimbledone na 34 zápasov za sebou. Naposledy neuspel v roku 2017, keď vzdal štvrťfinále s Čechom Tomášom Berdychom.

Mladý Španiel chce Djokovičovi oplatiť nedávnu porážku. „Pokúsim sa ísť na kurt nie tak vynervovaný, ako tomu bolo v Paríži. Dúfam, že počas finále nedostanem zase kŕče,“ želal si Alcaraz a pripojil: „Ak by som vyhral, bolo by to niečo úžasné. Nielen, že by som zvíťazil vo Wimbledone, ale aj by som uspel proti Novakovi, čo by samo o sebe bolo špeciálne. Vždy však hovorím, že ak chcete byť najlepší, musíte porážať tých najlepších. Novak je jedným z nich.“

Finálový duel začína dnes o 15.00 h a bude tiež priamym súbojom o post svetovej jednotky. Ak vyhrá Alcaraz, udrží sa na čele. V opačnom prípade ho na najvyššom stupni vystrieda práve Djokovič.

Vďaka sobotňajšiemu víťazstvu zinkasuje prémiu 2,35 milióna libier pred zdanením.
Česko má tretiu wimbledonskú šampiónku: Nenasadená Vondroušová dokráčala až na vrchol! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});