Ján Svorada vysvetľuje: Za čo dostal Sagan trest a pokutu?!

Nečakaný krok! Slovenského cyklistu Petra Sagana (33) dodatočne penalizovali po štvrtkovej 12. etape Tour de France.
  • Zdroj: TASR/AP

Nečakaný krok! Slovenského cyklistu Petra Sagana (33) dodatočne penalizovali po štvrtkovej 12. etape Tour de France.

Jury ho potrestala spolu s jeho kolegom zo stajne TotalEnergies Mathieuom Burgaudeauom za nedovolenú pomoc za tímovým vozidlom, tzv. „ručný prak“. Jeden z najlepších špurtérov všetkých čias Ján Svorda (54) vysvetľuje, čo presne sa mohlo stať, keďže opakovaný záber z priestupku dostupný nebol.

Sagan i Burgaudeau prišli zhodne o desať sekúnd v celkovej klasifikácii, o šesť bodov v bodovacej súťaži a musia zaplatiť pomerne vysokú pokutu 500 švajčiarskych frankov (520 eur). K priestupku malo pritom dôjsť iba 5 km po štarte.

„Ručný prak je v zásade bežná praktika. Stáva sa to napríklad, aj keď si ide pretekár dozadu k autu po bidony. Z auta mu ich potom podávajú a aby mu trochu pomohli v tom, že musel pribrzdiť z pelotónu, tak mu v momente podania fľašky pomôžu tým, že sa tej fľaše trochu pridrží. Auto mu tým trochu pomôže zvýšiť rýchlosť. Týmto spôsobom môže pomôcť aj pretekár pretekárovi. Napríklad v momente, keď niekto začne strácať kontakt s pelotónom. Vtedy si idete po fľašku, aj keď ju nepotrebujete. Sú to veci, ktoré sa bežne používajú. Otázka je, ako veľmi sa to zneužíva, to už je na posúdení rozhodcu. Auta alebo tímového kolegu sa môžete chytiť na 2-3 sekundy, ale odviezť sa viete aj niekoľko desiatok metrov,“ vysvetlil pre Nový Čas Svorada.

Sagan, ktorý po sezóne ukončí pôsobenie v cestnej cyklistike i spoluprácu s TotalEnergies, tak v momente penalizácie klesol v súťaži o zelený dres na 40. priečku. Na konte mal 31 bodov. V celkovom poradí Tour mu priebežne patrila 134. pozícia. „Myslím si, že pokiaľ ide o čas, tak to Petrovi môže byť jedno. Čo sa týka bodovačky, do prvých troch miest asi nebude, takže aj to mu môže byť asi jedno. Čo sa týka finančnej pokuty, tak to ho asi mrzieť bude,“ dodal Svorada.

V TotalEnergies pokračovať nebude

Sagan na začiatku roka fanúšikom oznámil, že po sezóne končí medzi profesionálmi v cestnej cyklistike. Teraz už je jasné, že opúšťa aj jeho súčasný tím TotalEnergies. Tourminátor totiž francúzsku stajňu po sezóne definitívne opustí spolu s jeho hlavnými sponzormi firmou Specialized a 100%.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});