Cavendishova rozprávka nemá šťastný koniec: V 8. etape si zlomil kľúčnu kosť

Toto je veľká športová tragédia! Deň potom, čo takmer vyhral historickú 35. etapu na Tour de France, Mark Cavendish (38) spadol v zadnej ...
  • Zdroj: TASR/AP

Toto je veľká športová tragédia! Deň potom, čo takmer vyhral historickú 35. etapu na Tour de France, Mark Cavendish (38) spadol v zadnej časti pelotónu a nedvíhal sa zo zeme.

FOTOGALÉRIA: Mark Cavendish

Len pár minút na to prišlo oznámenie, ktoré šokovalo celý pelotón, celý športový svet: Cavendish odstupuje z Tour. V historických tabuľkách sa tak bude deliť o prvú priečku v počte výhier s Eddym Merckxom. Do konca sa mu bude snívať o finiši siedmej etapy 110. ročníka, v ktorej mu chýbalo 50 metrov na to, aby víťazoslávne zdvihol ruky k nebu. 

Pre britskú cyklistickú hviezdu Marka Cavendisha skončila v poradí štrnásta a posledná Tour de France v kariére celkom inak, ako si predstavoval. Predčasne po páde v ôsmej etape. Rekordnú zbierku etapových triumfov na slávnych pretekoch tridsaťosemročný špurtér už nerozšíri.

Cavendish spadol po kolízii v zadnej časti pelotónu zhruba 61 kilometrov pred cieľom etapy z Libourne do Limoges, dlhej 201 km. Člen tímu Astana si držal na zemi s bolestivou grimasou pravé rameno. Potom mu lekári pomohli do sprievodného lekárskeho vozidla, kde padol verdikt, ktorý vtisol slzy do očí asi každému, kto tento okamih sledoval, ale aj tým, ktorí sa o ňom len dopočuli, keďže makali v pelotóne.

Pádom a zranením vyvrcholila séria Cavendishových sklamaní na tohtoročnej Tour. O deň skôr tesne prehral v Bordeaux vo finiši s Belgičanom Jasperom Philipsenom, ktorý zatiaľ kraľuje hromadným dojazdom a pripísal si už tretie víťazstvo. Cavendish v predchádzajúcich etapách zakončených špurtom obsadil piate a šieste miesto. Majster sveta v pretekoch s hromadným štartom z roku 2011 už na konci mája oznámil, že po tejto sezóne cyklistickú kariéru uzavrie. Počas nej vybojoval 162 víťazstiev, viac ich získal len Merckx (275).

Rozprávka legendy nielen britskej, ale aj svetovej cyklistiky, tak má ten najsmutnejší koniec! Pred dvomi rokmi 34. víťazstvom na Tour sa vyrovnal legendárnemu Merckxovi a odvtedy sa snažil vybojovať kýženú rekordnú výhru. Tretí v poradí je s 28 výhrami Bernard Hinault a z aktívnych jazdcov je najvyššie s dvanástimi Peter Sagan na 16. mieste, o dve menej má Slovinec Tadej Pogačar.

Dánsky cyklista Mads Pedersen z tímu Lidl-Trek sa teší z víťazstva v 8. etape 110. ročníka cyklistických pretekov Tour de France.
Philipsen tentokrát na vrchol nedosiahol, Sagan medzi TOP 20 Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk