Rozhodcovia nedostali výplaty! Zvýšili sa členské poplatky: Kluby ostali v šoku, zväz vysvetľoval

Futbaloví rozhodcovia po celom Slovensku čakajú, kedy im prídu meškajúce výplaty za mesiac máj. Medzičasom Slovenský futbalový zväz zvýšil ...
  • Zdroj: TASR - Martin Baumann

Futbaloví rozhodcovia po celom Slovensku čakajú, kedy im prídu meškajúce výplaty za mesiac máj. Medzičasom Slovenský futbalový zväz zvýšil členské poplatky.

Situácia, aká nenastala už roky!

Rozhodcovia sú pobúrení! Výplaty za máj a jún im zatiaľ na bankové účty neprišli. V súčasnosti sa odmeny za výkony arbitrov skladajú z dvoch zložiek – pláca za rozhodovanie zápasov dospelých a odmeny za duely mládeže.

Práve s platmi za prácu v stretnutiach mládeže sú problémy, keďže túto zložku odmeny pre rozhodcu platí SFZ.

V praxi to funguje tak, že podľa ISSF (informačný systém slovenského futbalu) kluby platia faktúry za výkony rozhodcov. To však platí len v stretnutiach dospelých. V mládežníckych kategóriách arbitrov vypláca priamo zväz.  

Futbalový rozhodca Peter Ziemba
Arbitri vo svete dostávajú za zápas tisícky eur: Koľko zarábajú rozhodcovia v slovenskej lige? Zobraziť článok

Finančná kríza SFZ?

Oslovili sme rozhodcu z nemenovaného oblastného futbalového zväzu, ktorý nám prezradil, akými informáciami disponuje. „Na výplaty si budeme ešte musieť počkať, koľko to potrvá však nevieme,“ začal rozhodca, ktorý nechcel byť spomenutý.

„Podzväzy stále čakajú na vyplatenie súm zo strany SFZ. Takáto situácia tu ešte nebola, aby zväz bol na tom tak zle, že by nevyplácal mzdy rozhodcom. Možno práve kvôli tomu SFZ zvýšil členský poplatok,“ uviedol arbiter.

Kvôli spomínaným členským poplatkom sa strhla lavína kritiky na predstaviteľov Slovenského futbalového zväzu. Pričom funkcionárom i futbalistom sa nepáčilo rapídne zvýšenie sadzieb.

Funkcionári ostali v šoku

Členské poplatky sa rapídne zvyšovali. Pri dospelých zo 7 na 17 eur, u detí taktiež o 10€ na 14€. Čo sa týka rozhodcov, tí mali platiť až 21 eur za sezónu. Zväz sa neskôr ospravedlnil a zmenil sadzby o 4€.

„Každý poplatok sa po novom zvýši o štyri eurá. V prípade hráča do 18 rokov to bude zo štyroch na osem eur, v prípade dospelého zo siedmich na 11 eur. Rozhodcovia budú platiť namiesto jedenástich eur 15,“ povedala pre TVNOVINY.sk hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

„Keď sa takéto riešenia hľadajú, nikdy nemôžu byť všetci spokojní. Nemysleli sme v dobrých časoch na to, aby sme zvýšili členské. Návrh na zvýšenie členského prišiel od regionálnych predsedov ako alternatíva voči zvýšeniu poplatku za vedenie konta v informačnom systéme. Život je sínusoida, niekedy je lepšie, niekedy je horšie," cituje sportnet.sk prezidenta SFZ Jána Kováčika.

Polievka kraľuje tabuľke strelcov Fortuna ligy.
Nový záujemca o hviezdu minulej sezóny: Polievka do futbalovej exotiky? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});