Európske hry 2023 nám priniesli radosť aj v posledný deň: Slováci priviezli domov osem medailí

Slovensko si vybojovalo na 3. Európskych hrách v Poľsku spolu osem cenných kovov.

Slovensko si vybojovalo na 3. Európskych hrách v Poľsku spolu osem cenných kovov.

Fotogaléria

O poslednú striebornú medailu sa v záverečný deň multišportového podujatia postaralo družstvo mužov v tímovom trape Erik Varga (47), Marián Kovačócy (38) a Adrián Drobný (27). Naša medailová bilancia tak má podobu 1 - 4 - 3.

Slovenské trio Erik Varga, Marián Kovačócy a Adrián Drobný dosiahlo v kvalifikácii 218 bodov, čo je nový európsky i svetový rekord. Z 225 terčov netrafili Varga, Kovačócy a Drobný len sedem. Slováci od úvodu kvalifikácie veľmi dobre strieľali. Darilo sa najmä Kovačócymu, ktorý sa predstavil vo Vroclave prvýkrát a hneď trafil všetkých 75 terčov. Rovnaký tímový výsledok dosiahli aj Chorváti, ktorí nás neskôr vo finále prevýšili.

Našimi veľkými želiezkami v ohni boli aj vodní slalomári, ale tí nám v individuálnych pretekoch medailovú radosť nepriniesli. Najviac sme sa spoliehali na kanoistov, ale nikto z tria Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský nepostúpil do finálovej desiatky. Prvýkrát v ére samostatnosti tak neboli naši kanoisti vo finále na majstrovstvách Európy v C1 mužov. EH sú totiž aj kontinentálnym šampionátom.

Z tria Slovákov v semifinále bol najlepší dvanásty Beňuš. Od finálovej desiatky ho delilo 79 stotín sekundy. „Nemám byť prečo na seba nahnevaný. Niekde mi to jednoducho dobre nekĺzalo. Viacero favoritov sa dnes do finále nedostalo a naopak sa tam prebojovali viacerí slabší kanoisti,“ povedal pre olympic.sk.

Najlepší individuálny výsledok slovenského vodného slalomu na EH dosiahla Zuzana Paňková (18), ktorá napokon obsadila 5. priečku. O medailu ju pripravil jeden dotyk a dve trestné sekundy. Od bronzovej Britky Mallory Franklinovej ju delilo 1,78 sekundy. „Dúfala som v postup do finále. Verila som si, cítila som sa dobre, ale nepovedala by som, že som naisto čakala účasť v desiatke. Vlani na ME v Liptovskom Mikuláši mi to tesne nevyšlo. Za ten rok som sa výkonnostne posunula a som rada, že som sa postarala o najlepší individuálny výsledok nášho vodného slalomu na tomto podujatí,“ konštatovala Paňková pre olympic.sk.

Slovenské medaily z EH 2023

  • zlato: lukostrelec Jozef Bošanský - kladkový luk
  • striebro: strelkyňa Kamila Novotná - vzduchová puška 60
  • družstvo strelkýň v skeete Danka Barteková, Vanesa Hocková, Monika Štibravá
  • vodnoslalomárska hliadka 3xC1 Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Marko Mirgorodský
  • družstvo strelcov v trape Erik Varga, Marián Kovačócy, Adrián Drobný
  • bronz: atlétka Gabriela Gajanová - 800 m
  • atlét Ján Volko - 200 m
  • strelkyňa Jana Špotáková - trap
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});