Austrálsky obchodník prišiel s nápadom: Hry pre dopujúcich športovcov?

V roku 2024 by sa mali uskutočniť hry pre dopujúcich športovcov. Usporiadanie tzv. Vylepšených hier (Enhanced Games) oznámil austrálsky ...
  • Zdroj: SITA/AP

V roku 2024 by sa mali uskutočniť hry pre dopujúcich športovcov. Usporiadanie tzv. Vylepšených hier (Enhanced Games) oznámil austrálsky obchodník Aron D'Souza. Miesto ani termín konania zatiaľ neupresnil.

Súťažiť by sa malo v atletike, plávaní, vzpieraní, gymnastike a bojových športoch. Hry budú otvorené aj športovcom, ktorí zakázané látky neberú. Podľa D'Souzu by práve konfrontácia vylepšených, ako dopujúcich športovcov nazýva, a čistých športovcov mala prilákať fanúšikov.

"Chceme prírodných aj vylepšených športovcov," povedal agentúre AAP. "Dúfam, že dorazia odvážni prírodní športovci a povedia: Aha, ja spĺňam všetky podmienky Svetovej antidopingovej organizácie a aj tak vás zdolám. To by bolo pre televíziu skvelé predstavenie," vyhlásil.

Hry na oficiálnom webe okrem iného lákajú na vystúpenie najrýchlejšieho muža planéty, ktorý prekonal rekord jamajskej hviezdy Usaina Bolta v behu na 100 m. Vo videu však kvôli dopingu vystupuje inkognito.

"Odomkol všetky atletické možnosti svojho tela. Ale svet na neho nie je pripravený. Olympijské hnutie ho nenávidí a robí z neho zlosyna," píše sa na webe spolu s výzvou na ukončenie šikany dopujúcich športovcov. Podľa D'Souzy ide o prirodzený vedecký vývoj.

"Na každej olympiáde odvážni športovci prekonajú svetové rekordy, len aby im potom medaily zobrali, potrestali ich a pošpinili ich mená. Je na čase tento cyklus ukončiť," píše sa na webe s tým, že podporné látky ľudia užívali naprieč históriou.

D'Souza je presvedčený, že hry pre dopujúcich športovcov nie sú nijako morálne škodlivé. Proti už sa však postavil Austrálsky olympijský výbor. "Šport musí byť čistý a pre športovcov bezpečný. A koncept hier pre dopujúcich športovcov je nielen nezodpovedný, ale aj nebezpečný," uviedol jeho predseda Matt Carroll.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk