Bol by som rád, keby sa hokej viac zjednotil: Filc sa k zotrvaniu Craiga Ramsayho vyjadriť nechcel

Ján Filc ako tréner v roku 2000 doviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k nečakanému striebru na majstrovstvách sveta v Petrohrade ...
  • Zdroj: TASR

Ján Filc ako tréner v roku 2000 doviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k nečakanému striebru na majstrovstvách sveta v Petrohrade a o dva roky neskôr na MS v Göteborgu sa so svojimi zverencami tešil z historického zlata. V súčasnosti už sedemdesiatnik pracuje v štruktúrach Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), aj preto sa k reprezentácii vyjadrovať nechcel. Želal by si však, aby sa hokej viac zjednotil.

FOTOGALÉRIA: Ján Filc

Aj napriek nepostúpeniu Slovenska do štvrťfinále na tohtoročných majstrovstvách sveta zostáva pri kormidle národného tímu kanadský tréner Craig Ramsay a povedie hokejovú reprezentáciu aj v nasledujúcej sezóne. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) si totiž uplatnil opciu na predĺženie zmluvy o ďalší rok.

Vo verejnosti rezonujú viaceré názory na zotrvanie Ramsaya pri národnom tíme. Ján Filc je známy tým, že otvorene prezentuje i kritické postoje, avšak k tejto téme je netradične zdržanlivý. „Nemôžem sa k reprezentácii vyjadrovať, lebo som súčasťou zväzu. Takže to nie je oblasť, do ktorej by som sa rád nejakým spôsobom montoval,“ povedal Novému Času na golfovom turnaji Nadácie Miroslava Šatana na Táľoch.

PÄŤ OBLASTÍ

A tak nás zaujímalo, aké úlohy má Ján Filc v SZĽH. „Som mentorom v oblasti prípravy trénerov, to znamená školenia trénerov, vzdelávanie. Venujem sa aj mládežníckym reprezentáciám, regionálnym štruktúram a metodike. To sú také štyri oblasti, plus mi pribudla aj úloha v súťažnom oddelení, kde sa snažím s kolegami nejako to koordinovať, aby sme išli spoločnou cestou. Snáď sa nám to darí a možno sa nám bude dariť ešte lepšie,“ prezradil tréner zlatých majstrov sveta z Göteborgu.

Radosť hráčov HC Košice
Rošády v majstrovských Košiciach: Odchádza osem hráčov Zobraziť článok

Aktuálny džob si pochvaľuje a napĺňa ho: „Všetci chalani sú zodpovední, stavajú sa k tejto práci veľmi dobre. Sú to pre mňa mladí chalani, o dvadsať rokov mladší ako ja, je tam teda vzájomný rešpekt. Mám pocit, že nielen na základe formálnych vzťahov, ale aj na základe ľudského potenciálu, nám veci celkom dobre fungujú. Mám z toho dobrý pocit.“

JEHO VÍZIA

Ján Filc predsa len zostal verný svojej otvorenosti, keď prezradil víziu, ktorú by chcel v SZĽH dosiahnuť. „Bol by som veľmi rád, keby sa ľadový hokej viac zjednotil. Nie je to však záležitosť iba ľadového hokeja, ale aj záležitosť vplyvu spoločenského marazmu, ktorý momentálne u nás vládne,“ podotkol na záver Filc. 

Patrick Marleau bude v San Jose pôsobiť ako rozvojový tréner a poradca v oddelení hokejových operácií.
Rekordman sa vracia! San Jose siahlo po klubovej legende Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});