Rekordman sa vracia! San Jose siahlo po klubovej legende

Niekdajší dlhoročný kanadský hokejista Patrick Marleau sa vrátil do klubu zámorskej NHL San Jose Sharks, v ktorom hrával viac než dve ...
  • Zdroj: TASR/AP

Niekdajší dlhoročný kanadský hokejista Patrick Marleau sa vrátil do klubu zámorskej NHL San Jose Sharks, v ktorom hrával viac než dve dekády.

Teraz v ňom bude 43-ročný najskúsenejší hráč v histórii základnej časti profiligy pôsobiť ako rozvojový tréner a poradca v oddelení hokejových operácií. Bude pracovať aj s mladými hráčmi zo záložného tímu "žralokov" v nižšej AHL.

Marleau odohral v základnej časti NHL 1767 zápasov, najviac v histórii súťaže. S 566 gólmi mu patrí 23. priečka v historickom poradí a so 109 víťaznými gólmi siedma. Ako dvojka draftu nováčikov z roku 1997 absolvoval v drese Sharks celkovo 21 sezón, z toho päť ako kapitán. Okrem toho si zahral aj za Toronto Maple Leafs a Pittsburgh Penguins. Je dvojnásobný majster sveta aj olympijský víťaz, no Stanleyho pohár nikdy nezískal.

"Som veľmi nadšený, že som oficiálne späť v organizácii Sharks," vyhlásil Marleau, ktorý ukončil aktívnu kariéru v máji 2022. Stal sa prvým hráčom, ktorého číslo dresu klub zo San Jose vyradil z používania.

"Len málokedy máte šancu priviesť do klubu niekoho s takým talentom a charakterom aké má Patrick. Ako jeden z najlepších hráčov svojej generácie má neobmedzené množstvo znalostí o hokeji. Položil tiež základy jedného z najúspešnejších klubov ostatných dvoch dekád. Vie, čo je potrebné na úspech v NHL," povedal o Marleauovi generálny manažér kalifornského klubu Mike Grier.

Novinky oznámili okrem San Jose aj tri kluby, v ktorých v sezóne 2022/2023 pôsobili Slováci. New Jersey Devils, za ktorý nastupoval útočník Tomáš Tatar, podpísal zmluvu na tri roky s 32-ročným fínskym útočníkom Erikom Haulom. Ten si v uplynulom ročníku vytvoril osobné maximum s 27 asistenciami, ku ktorým pridal 14 gólov v 80 dueloch základnej časti. V súťaži už hrával aj za tímy Minnesota Wild, Boston Bruins, Vegas Golden Knights, Carolina Hurricanes, Florida Panthers a Nashville Predators.

Kluby New York Rangers a Calgary Flames priviedli nových asistentov do svojich trénerských zborov. U "jazdcov", za ktorých chytal Jaroslav Halák, pribudli v realizačnom tíme kouča Petera Laviolettea pridružený tréner Phil Housley a asistent Dan Muse. Obaja v minulosti pracovali pod Laviolettem v Nashville.

V Calgary, v ktorom pôsobí útočník Adam Ružička, sa stali novými asistentmi kormidelníka Ryana Husku Dan Lambert a Marc Savard. Obaja už túto funkciu zastávali v iných kluboch, Lambert tiež spolupracoval s Huskom v juniorskej WHL.

Na snímke ruský hokejista Ivan Provorov (vľavo).
V minulej sezóne z toho bolo haló: NHL ruší špeciálne dresy Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk