Prekvapenie sa nekonalo: Jednotkou draftu NBA sa stal mimozemšťan z Versailles

A vy si myslíte, že žijete pod tlakom? To, čo žijete vy, je nič proti tomu, čo čaká 226 cm vysokú jednotku tohtoročného draftu NBA Victora ...
  • Zdroj: Northfoto

A vy si myslíte, že žijete pod tlakom? To, čo žijete vy, je nič proti tomu, čo čaká 226 cm vysokú jednotku tohtoročného draftu NBA Victora Wembanyamu (19). Francúz si ešte nevyskúšal NBA a už sa na jeho hlavu sypú superlatívy - najväčší basketbalový talent posledných dvoch desaťročí či klenot z Versailles. V zámorí sa tak začala Wembamánia!

FOTOGALÉRIA: Jednotkou draftu NBA sa stal mimozemšťan z Versailles

Do radu tých, ktorí chrlia komplimenty, patrí aj aktuálny basketbalový kráľ LeBron James, ktorý ho hneď varoval, že bude nadľudské vyrovnať sa s očakávaním športovej verejnosti. „O niekoľkých chlapcoch sa hovorilo, že sú basketbalovými jednorožcami. Wembanyama je priamo mimozemšťan. Nikdy som nevidel takého vysokého hráča, aby sa po palubovke pohyboval tak ladne,“ tvrdí James.

Sám francúzsky pivot, ktorého si vybralo San Antonio a ktorý sa hneď zaradil medzi najvyšších hráčov, akí kedy hrali v NBA, ostáva zatiaľ pokojný. V San Antoniu sa od neho očakáva, že bude jasným lídrom. Len sa nesmie zraniť, čo u basketbalistov s podobnou telesnou stavbou hrozí pomerne často. „Je to najlepší pocit v mojom živote. O tomto som sníval tak dlho a teraz sa to splnilo,“ boli prvé slová Wembanyamu.

Debora Dubeiová (vpravo) rozhodla o výhre Maďarska nad Českom.
České basketbalistky sa hnevajú: Obrali ich rozhodcovia o boj o medaily? Zobraziť článok

Inak draft NBA nepriniesol prekvapenia, ale niekoľko zaujímavostí: najvyššie draftové dvojičky Amena a Ausara Thompsonovcov, 7 Európanov (okrem Wembanyamu Coulibaly, Rupert, Sissoko (vš. Franc.), Vukčevič (Srb.), Camara (Belg.) a Biberovic (Tur.), či fakt, že prvýkrát od roku 2001 je v prvej päťke iba jediný hráč z americkej univerzity - Brandon Miller. Celkom na záver: jediným draftovaným Slovákom v NBA bol v roku 1993 levický rodák Richard Petruška.

Najvyšší v nba

231 cm:

- Manute Bol (Sudán)

- Gheorghe Muresan (Rum.)

229 cm:

- Shawn Bradley (Nem.)

- Tacko Fall (Senegal)

- Slavko Vraneš (Č. Hora)

- Jao Ming (Čína)

226 cm:

- Sim Buhlar (Kan.)

- Chuck Nevitt (USA)

- Victor Wembanyama (Fran.)

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});