Veterán rýchlostnej kanoistiky Erik Vlček bojuje o siedmu olympiádu: Pomôže káštvorke!

Vyhlásením, že zabojuje o štart na siedmej olympiáde, si vyslúžil obdiv, ale nie od všetkých. Ani od tých, od ktorých by sa to očakávalo.
  • Zdroj: fb/canoeslovakia

Vyhlásením, že zabojuje o štart na siedmej olympiáde, si vyslúžil obdiv, ale nie od všetkých. Ani od tých, od ktorých by sa to očakávalo.

Desaťnásobný majster sveta a držiteľ štyroch olympijských medailí Erik Vlček musel dokonca dlho bojovať o miesto v slovenskej reprezentácii. Vybojoval si ho v kajakárskom rozstrele nehodnom legendy tohto športu. A to, že stále má na medzinárodnú konkurenciu, dokázal aj na 3. Európskych hrách, kde s Ákosom Gacsalom (29) dosiahli na olympijskej trati K2 na 500 m naj výsledok slovenskej rýchlostnej kanoistiky na jazere Kryspinów.

FOTOGALÉRIA: Erik Vlček bojuje o siedmu olympiádu

„Byť v takejto konkurencii vo finále je fantastické. S Ákosom sme si to veľmi užívali, dobre sa nám išlo, dali sme do toho všetko. Aj keby sme si to mohli zopakovať, inak by sme nešli. Preteky boli veľmi vyrovnané a ťažké. Stačilo to na ôsme miesto,“ spustil Erik a hneď pokračoval: „Úprimne poviem, chcel som brať hocičo, len nie posledné miesto, takže som spokojný. Spravili sme všetko tak, ako treba, nebola tam ani najmenšia chybička. Súperi sú však na inej úrovni.“

To, že sú súperi na inej úrovni, mu je jasné, rovnako aj to, že práve meranie síl s takouto konkurenciou posúva vpred každého športovca. Platí to aj pre neho s Ákosom, s ktorým sadli do jednej lode práve po spomínanom májovom rozstrele. Na otázku či to tak ostane, alebo po tom, čo slovenská káštvorka stále nedosahuje také výsledky, na aké sme zvyknutí, nastanú v obsadení lodí zmeny, odpovedal:. „Čo sa týka budúcnosti, myslím si, že budú nejaké zmeny aj preto, lebo štvorkajak tápe. Tréneri Andrej Wiebauer i Peter Likér mali poradu už večer po semifinále K4 a bol som oslovený, aby som pomohol. Hneď po návrate z tohto šampionátu (Európske hry sú pre kanoistiku súčasne aj majstrovstvami Európy - pozn. aut.), opäť sadnem do káštvorky a budeme jazdiť s chalanmi v rôznom zložení, aby som pomohol zistiť, prečo im to nejde. Verím, že na to prídeme a pomôžu k tomu aj moje dlhoročné skúsenosti. A tak si budem musieť sadnúť do lode, do ktorej som už sadnúť nechcel, ale viem, že to potrebuje celý náš šport, keď chceme štyri olympijské miestenky.“

Erik prezradil aj to, že samému mu bolo ťažko na srdci, keď sme sledovali finále K4 na 500 m na jazere Kryspinow iba v televízii. „Ide nám všetkým o olympiádu a vtedy musia nezhody bokom. Ako som už povedal, je veľmi dôležité, aby sme mali štyri olympijské miestenky. Preto musíme potiahnuť za jeden povraz,“ dodal skvelý športovec s tým, že ak by si však sám mohol vybrať, chcel by zabojovať o olympiádu v dvojkajaku.

Strelkyňa Kamila Novotná.
Fantastický úspech mladej strelkyne! Vybojovala prvú slovenskú medailu na Európskych hrách Zobraziť článok

Vlajková loď tápe

Mužská káštvorka v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek zaostala za víťaznými Nemcami takmer o sekundu. Nielenže nezopakovala bronz z Minska 2019, ale ocitla sa v situácii, na akú veru nie sme v prípade vlajkovej lode nášho športu zvyknutí: na finále sa pozerala v televízii! Vzhľadom na to, že najdôležitejšie preteky roka MS v Duisburgu, kde sa budú rozdávať olympijské miestenky, sa budú konať už o deväť týždňov, treba niečo robiť. „Chalani nepádlujú v pohode, čo sa prejavuje aj v pretekoch,“ uviedol pre TASR Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk