V repre Lichtenštajnska je iba 6 profíkov, ostatní pracujú: Doma sa futbalom ťažko uživia!

Z bratskej reprezentačnej premiéry nebolo nič! Len pár dní po tom, čo do národného tímu Lichtenštajnska dostal po prvý raz pozvánku Julien ...
  • Zdroj: Getty Images

Z bratskej reprezentačnej premiéry nebolo nič! Len pár dní po tom, čo do národného tímu Lichtenštajnska dostal po prvý raz pozvánku Julien Hasler (33), si jeho mladší súrodenec Nicolas (32) v zápase s Luxemburskom zranil krížny väz v pravom kolene.

FOTOGALÉRIA: Lichtenštajnsko

Do včerajšieho kvalifikačného zápasu ME 2024 proti Slovensku (skončil sa po uzávierke tohto vydania) nemohol zasiahnuť. Pre outsidera skupiny bol výpadok najskúsenejšieho hráča a kapitána citeľnou ranou. 

Lichtenštajnsko je v medzinárodnom futbale dlhodobo na chvoste. V júnovom vydaní rebríčka FIFA obsadilo 199. miesto spomedzi 211 hodnotených krajín. Vyznieva to paradoxne, no jedna z najbohatších krajín sveta má v reprezentácii viac amatérov ako profesionálov.

V kádri, ktorý včera čelil Slovákom, bolo iba šesť profíkov. Piati z klubu FC Vaduz (Benjamin Büchel, Nicolas Hasler, Lars Traber, Simon Lüchinger a Gabriel Foser), ktorých dopĺňal Dennis Salanovič zo španielskeho treťoligového FC Talavera.

Ostatní spoluhráči študujú a chodia do roboty. Najčastejšie pracujú v bankovom sektore. Prečo sa nehrnú Lichtenštajnčania do futbalu? „Sme veľmi bohatá krajina. Rodičia zdôrazňujú svojim deťom, aby si našli dobrú prácu s vyhliadkami na úspešnú kariéru, než aby z nich boli profesionálni futbalisti. Nechcú riskovať a ani to skúšať. Preto nemáme veľa profíkov. Viac im záleží na dobre ohodnotenej práci a kariére,“ objasňoval pre sportsnet.ca Nicolas Hasler počas kanadského angažmánu v FC Toronto.

Previnilec James White si z trestu ťažkú hlavu nerobí.
Arogantný Angličan sa vysmieval z veľkej tragédie: Pri udeľovaní trestu rozdával úsmevy Zobraziť článok

V alpskom miništáte medzi Rakúskom a Švajčiarskom je iba sedem futbalových klubov. Pre nízky počet nemôžu podľa reglementu FIFA vytvoriť vlastnú ligovú súťaž. Jedine FC Vaduz, hrajúci v druhej švajčiarskej lige, má platených hráčov.

Jeho dres oblieka od minulej sezóny aj 94-násobný reprezentant Nicolas Hasler. „Je veľmi frustrujúce stále prehrávať. Rád by som vyhrával zápasy a dosahoval lepšie výsledky. Predsa vždy chcete urobiť pre svoju krajinu maximum,“ podotkol zranený Nicolas.

Lichtenštajnsko skončilo v kvalifikácii na MS 2022 v Katare posledné so ziskom jediného bodu a skóre 2:34. Ešte horšie dopadlo v bojoch o šampionát 2018 v Rusku, keď nevyhralo ani jeden zápas a malo skóre 1:39.

Trpaslíkovi sa podarilo naposledy vyhrať v septembri 2020 na pôde San Marína. „Sme malý národ a ak máte v pase uvedené Lichtenštajnsko, nik z futbalových kruhov sa o vás nestará. Všetci naokolo sa pýtajú: ,Vedia vôbec hrať futbal?‘ Je to zložité,“ uzavrel Hasler, ktorý bol pred desiatimi rokmi vo Vaduze pri senzačnej remíze 1:1 so Slovenskom.

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov
Mladí Slováci stále čakajú na víťazstvo: Vyrovnanie prišlo v závere Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk